Advertentie
digitaal / Nieuws

'Vitale sectoren moeten toegang beter controleren'

Het Ministerie van Veiligheid heeft de zogenaamde vitale sectoren laten weten dat ze beter op hun toegang moeten letten. Dit omdat Nu.nl met een vals pasje op veel plekken binnen wist te komen.

24 september 2012

Het ministerie van Veiligheid heeft vitale sectoren (bijvoorbeeld energiebedrijven, luchthavens) maandag via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nog eens op het hart gedrukt dat ze de controles op wie er hun terrein komt, toch echt goed moeten uitvoeren en eventueel nog eens tegen het licht moeten houden. 

Extra aandacht voor controles
Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over alle Rijksgebouwen gaat, zal daar ook om extra aandacht voor controles op gasten vragen. Het ministeries reageren daarmee op een onderzoek van de nieuwssite NU.nl, waaruit valt op te maken dat je met een zelf gemaakt pasje toch ook nog wel vaak ergens binnen wandelt. ,,Dat hoort niet te gebeuren'' aldus het ministerie van Veiligheid.

Goede les voor iedereen
De departement noemt onderzoek overigens een 'goede les voor iedereen' om zijn deur in de gaten te houden. Iedereen is ook zelf verantwoordelijk voor 'het slot op zijn eigen deur'', stelt het veiligheidsdepartement. Het wil wel ook meer testen gaan doen, onder meer met het bedrijfsleven samen, om te ontdekken hoe gemakkelijk het is ergens binnen te komen, ook digitaal.

Echtheidskenmerken
Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt de paspoorten en indentiteitsbewijzen, die zo moeilijk mogelijk na te maken zijn. Ze bevatten echtheidskenmerken, die ook met regelmaat weer worden veranderd om het nog extra ingewikkeld te maken. Daar ligt het dus allemaal niet aan ,,Het is niet zo dat mensen met vervalsingen binnen komen die niet van echt te onderscheiden zijn'', aldus het departement. Dat ze dat wel kunnen met iets anders, is een groot punt van zorg. Toch kom je alleen met een pasje niet zomaar binnen. Je moet ook een afspraak hebben, aldus Binnenlandse Zaken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Klaas
Nou Nou. Leren ze het dan echt nooit. Even is de controle streng, maar dan zakt het als een plumpudding weer in elkaar en kun je met een zelf in elkaar geflanst pasje overal naar binnen wandelen, zelfs bij de AIVD!

Het doet me denken aan het verhaal van een verslaggever van de Leeuwarder Courant, die met een pet met versierselene zomaar de vliegbasis op kon rijden in een oude jeep.

Wordt wakker Nederland!
Advertentie