Advertentie
digitaal / Nieuws

Verwarring over vernietiging vingerafdrukken

Worden opgeslagen vingerafdrukken momenteel wel of niet verwijderd uit de databanken van de gemeenten? De gemeente Almere zegt dat de biometrische gegevens van haar inwoners inmiddels zijn vernietigd in opdracht van Binnenlandse Zaken. Ondertussen zegt datzelfde ministerie dat dit onmogelijk is omdat de software daarvoor nog niet is aangepast.

19 mei 2011

Onduidelijkheid

Minister Donner besloot vorige maand dat vingerafdrukken alleen nog maar mogen worden opgeslagen in een chip in het paspoort. Voor gemeenten bleef toen nog onduidelijkheid bestaan over hoe om te gaan met de opslag van vingerafdrukken bij nieuwe aanvragen en wat te doen met al opgeslagen afdrukken. En nog steeds lijkt er verwarring te zijn.

Morpho
De gemeente Almere zegt dat begin mei alle opgeslagen vingerafdrukken van mensen die een paspoort hebben aangevraagd vernietigd zijn. Het verwijderen van de vingerafdrukken is gebeurd door het bedrijf Morpho, aldus een woordvoerder van Almere. ‘De gemeente heeft alleen lees- en schrijfrecht.’ De verwijdering gebeurt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze neemt aan dat het ministerie de aanwijzing landelijk heeft gegeven.

Binnenlandse Zaken
Maar een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt dat het systeem waarmee de vingerafdrukken worden beheerd nog niet is aangepast. 'Er moet eerst een update komen, daar wordt aan gewerkt. Eind deze maand wordt er nog een brief over verstuurd. De termijn waarop de gegevens moeten worden vernietigd is nog helemaal niet bepaald.'

VNG
Bij de VNG is na de eerste bekendmaking van het ministerie in de nieuwsbrief Generatie elektronische Reisdocumenten niets bekend over hoe om te gaan met opgeslagen vingerafdrukken. ‘Gemeenten doen de opslag en het beheer ligt bij de overheid. Het Rijk zou de manier regelen waarop de vingerafdrukken zouden worden verwijderd, maar daar hebben we nog geen concrete aanwijzingen voor binnengekregen.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paula / adviseur
Donner heeft besloten dat van nieuwe aanvragen de vingerafdrukken alleen mogen worden opgeslagen in de chip. Dan bestaat er toch geen onduidelijkheid bij gemeenten hoe deze moeten omgaan met de opslag van de afdrukken bij nieuwe aanvragen! Gewoon niet meer opslaan, dus.
W.Wilkens
Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
Adriaan
Wachten op aanwijzingen?

Gemeenten kunnen natuurlijk het voortouw nemen en handelen in de geest van het besluit. Hoe moeilijk kan het zijn?

Ik hoop dat bij met het verzamelen en verspreiden van data gemeenten net zo 'zorgvuldig' zijn als bij de vernietiging hiervan.

Peter Mul / D66 Etten-Leur
Als de gemeente schrijfrechten heeft, kan ze toch alle files met een blanco inhoud overschrijven? #tesimpelgedacht
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Het is wel duidelijk dat onze persoonlijke gegevens niet in goede handen zijn bij een overheid die zo in "verwarring" raakt over het beheer ervan.

Liegt de gemeente Almere? Of vertelt het ministerie van Binnenlandse Zaken onzin?

Het zal wel weer een "misverstand" zijn waar niemand verantwoordelijkheid voor neemt.
Roeland
Ik vertrouw die Donner net zo ver als ik hem kan gooien (en dat is helaas niet ver genoeg om die enge man uit Nederland te verwijderen). Het verbaast me dus niks dat het verwijderen van de opgeslagen vingerafdrukken nog niet is gebeurd.

Als gemeenten inderdaad het vertrouwen in de overheid zouden willen herstellen dan hadden ze allemaal het voortouw genomen om dit besluit zo snel mogelijk door te voeren.

Ik heb er weinig vertrouwen in dat dit goed wordt opgelost.
Advertentie