of 59250 LinkedIn

Vertrouwen in veiligheid DigiD neemt af

DigiD is afgelopen jaar veel meer gebruikt dan in de voorgaande jaren, maar tegelijkertijd maken Nederlanders zich ook meer zorgen over het systeem. Het percentage gebruikers dat ‘absoluut vertrouwen’ heeft daalt van 27 naar 18 procent.

DigiD is afgelopen jaar veel meer gebruikt dan in de voorgaande jaren, maar tegelijkertijd maken Nederlanders zich ook meer zorgen over het systeem. Het percentage gebruikers dat ‘absoluut vertrouwen’ heeft daalt van 27 naar 18 procent.

Tevredenheid neemt toe

Het gedaalde vertrouwen blijkt uit een rapport van I&O Research. genaamd 'De kwaliteit van de overheidsdienstverlening 2014.' Meer dan de helft van tienduizend ondervraagde burgers en ondernemers maakt gebruik van DigiD. In 2013 was dat percentage nog 38 procent. De tevredenheid over het identiteitsverificatiesysteem is gestegen, maar tegelijkertijd nemen de zorgen over de veiligheid ervan toe. Het percentage burgers dat ‘absoluut’ vertrouwen heeft in DigiD daalde met bijna 10 procent naar 18 procent.


Veiligheid onbetrouwbaarder 

Zo’n 95 procent van de ondervraagde burgers zegt bekend te zijn met DigiD, dat is nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. Het aantal mensen dat DigiD gebruikt is echter toegenomen met 14 procent.  DigiD krijgt van de ondervraagden een gemiddeld rapportcijfers van 7,3, terwijl dit in 2013 nog een 6,9 was. Op het gebied van veiligheid is de achting van de burgers minder hoog geworden. Slecht 18 procent vindt het systeem ‘absoluut betrouwbaar’, terwijl dit percentage vorig jaar nog 27 procent bedroeg. De groep mensen die geen of weinig vertrouwen heeft in het systeem nam met 4 procent toe naar 27 procent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erik Eggens op
Toch vraag ik me werkelijk af wáárom mensen DigiD onveilig vinden. Gebruiken ze alleen gebruiksnaam/wachtwoord? One, dan is het iets minder veilig. Toch, als je zuinig omspringt met die combinatie is het best te doen. Met de SMS-code erbij wordt het alleen te kraken voor experts. En bovendien: alles is te kraken. Als je maar lang genoeg je best doet. Met die SMS-code wordt het toch wel echt een stuk lastiger.

Die 'Zorgen over veiligheid' impliceert niet direct dat er iets daadwerkelijk mis is met de veiligheid. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niet beter kan. Dit is voorlopig wel het veiligste en goedkoopste alternatief.
Door EMLS op
In Nederland neemt het vertrouwen in het zogeheten DigiD systeem af. Wij zijn het met u eens. Zie ook onze bijdragen over de risico,s DiGiD en de risico,s van digitaal procederen en de rubriek wie draait er aan de computerknoppen (tools) . Lees ook: "De rechtstaat Nederland aan een wifi-draadje".Door henk bongers (burger) op
Jantje, waarschijnlijk heb je niet gekozen voor DigiD + sms code het is je gewoon door je strot geduwd.
Het zijn zeker niet alleen de zorgverzekeringen. Overigens heeft DSW het DigiD+sms teruggedraaid en terecht.
Ook de pensioenfondsen doen aan deze ongein mee.
En.. waarschijnlijk ook alle andere diensten die gekoppeld zijn aan DigiD. Dat het DigiD slecht beveiligd is, zoals ook de rest van de ICT van de overheid, is niet vreemd want er is een groot gebrek aan kennis bij de bestuurders, die zich wel een houding aanmeten van de expert en ook beslissen dat het zo nu verder moet.
Alles, en daar ben ik van overtuigd, om de burger beter te kunnen beheersen en alle data over burgers ruim beschikbaar te hebben om ze in de tang te hebben en te kunnen uitmelken. Dat heet democratie maar voor mij heeft de schijn van een totalitair systeem.
Door Jantje op
Natuurlijk wordt het meer gebruikt. Ook mijn zorgverzekering verplicht mij om in te loggen met mijn DigiD. En tot mijn stomme verbazing, ik heb gekozen voor inlog plus SMS-code, krijg ik elke keer de optie of ik wel of niet bij het inloggen gebruik wil maken van de SMS-code. Dus iemand kan zomaar zonder die SMS inloggen als mijn wachtwoord bekend raakt. Natuurlijk is het systeem niet veilig. Ik zou liever hebben dat niet zoveel eraan gekoppeld wordt.