Advertentie
digitaal / Nieuws

Veendamse raad houdt de hand op de ICT-knip

De gemeenteraad van Veendam blijft weerstand bieden tegen de ICT-samenwerking met Bellingwedde, Oldambt en Pekela. Een bedrag van 730.000 euro blijft voorlopig in kas.

07 november 2013

De gemeenteraad van Veendam blijft weerstand bieden tegen de ICT-samenwerking met Bellingwedde, Oldambt en Pekela. Een bedrag van 730.000 euro voor automatisering blijft voorlopig in kas.

Forse overschrijding
Veendam verloor al zijn burgermeester over de kwestie GRID (Gezamenlijke Regionale ICT Dienst), die in de plaats moet komen van het huidige Oost-Groningen Digitaal (OGD). Omdat de overkoepelende Streekraad Oost-Groningen wordt opgeheven, is er voor de laatste een zelfstandige organisatievorm gekozen: een 'overheids-NV'. De Veendamse raad ziet dat niet zitten en wil eerst de toekomstige herindeling afwachten. Afgelopen maandag eiste de voltallige raad in een amendement nadere specificering van de ICT-uitgaven van 730.000 euro, omdat er sprake is van een forse overschrijding (314.000 euro) van het aan het huidige OGD uit te keren bedrag. De raad wil er zeker van zijn dat het extra bedrag niet wordt besteed aan de oprichting van OGD-opvolger GRID.

Antwoorden nodig
"De raad wil wel in overleg blijven", stelt een woordvoerster van de gemeente. "De vragen moeten nu door de portefeuillehouder worden beantwoord." Die portefeuillehouder is de kersverse burgemeester Swierstra, die de plaats van de weggestuurde Ab Meijerman heeft ingenomen.

Positie Veendam
Wat op termijn de positie van Veendam binnen OGD/GRID wordt, blijft nog even onduidelijk. OGD-voorzitter Jannes Buiter, tevens wethouder in Bellingwedde, heeft van de zijde van Veendam (dat met Pekela een ambtelijke fusie heeft) in ieder geval geen formeel besluit gehoord over diens bedoelingen met OGD/GRID. "Het blijft een bedrijfsvoeringskwestie waar eigenlijk de raad niet over gaat." Buiter denkt dat het wel goed komt met de oprichting van GRID, zeker nu de provincie goedkeuring heeft verleend.


Wachten op herindeling?
Het argument dat het beter is te wachten met het uitwerken van samenwerkingsverbanden totdat de resultaten van de komende gemeentelijke herindeling in Groningen bekend zijn, bestrijdt Buiter volmondig. "Dat is geen steekhoudend argument. Een NV kan veel slagvaardiger handelen dan een gemeenschappelijke regeling die ontvlochten moet worden." Daarbij komt dat de herindeling pas over vier jaar een feit zou zijn. "Voor de toekomst is die overheids-NV, waarin ook ambtenaren hun status kunnen behouden, de beste oplossing. Meijerman was daar ook van overtuigd." Buiter constateert ook dat de raad van Veendam de enige van de vier is die bedenkingen uit over een kwestie die toch in eerste instantie een bedrijfsvoeringsaangelegenheid is.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Derk Kremer / Specialist in Goed Opdrachtgeverschap
Het gaat om relatief veel geld. Logisch dus dat de gemeente een afwachtende houding aanneemt. Zeker gezien het feit dat er een gemeentelijke herindeling zit aan te komen.

Maar ik proef ook enigszins dat de afwachtende houding voortkomt uit de angst voor ICT projecten en samenwerkingsverbanden op dit punt. Recentelijk is het TAX-i drama. Centrale rol was hierin weggelegd voor het Waterschapshuis. Eens een voorbeeld voor veel gemeenten als het om een ICT samenwerkingsverband gaat. Zwakke schakel dat de problemen heeft veroorzaakt zijn de waterschappen zelf: gebrek aan professionaliteit aan opdrachtgevende kant. Regie en uitvoering leg je niet in een hand.

"Waterschapshuis: opdrachtgever of opdrachtnemer?"

Zie ook de analyse hiervan op http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …
Advertentie