of 59221 LinkedIn

Utrecht krijgt digitaal verwijssysteem fietsparkeren

Een voorbeeld van wat het geplande fietsverwijssysteem gaat tonen.
Een voorbeeld van wat het geplande fietsverwijssysteem gaat tonen.

De gemeente Utrecht heeft een aanbesteding gestart voor een digitaal 'fietsverwijssysteem', dat fietsers op dynamische wijze verwijst naar beschikbare parkeerruimte in één van de centrale fietsenstallingen in de stad.

Primeur voor fietsers
Voor automobilisten is het normaal om op deze manier naar een parkeergarage met beschikbare plaatsen geleid te worden; voor fietsers zou het een primeur zijn. Op 22 plekken in en rond het centrum, langs drukke fietsroutes, komen elektronische borden ts staan. Daarop vindt de fietser verse informatie over de beschikbaarheid van ruimte in acht bewaakte stallingen in het Stationsgebied en de binnenstad. Daarbij houdt het systeem rekening met de resterende rijtijd tot de (dichtstbijzijnde) stalling. De gemeente wil daarbij fietsers meteen stimuleren tot het gebruik van de stallingen en zo het 'wildstallen' terugdringen.

Uitbreidbaar systeem
Utrecht wil met deze innovatieve aanpak de groeiende parkeerproblematiek aanpakken. Het fietsparkeren in Utrecht levert veel hoofdbrekens op, mede door het grote aantal gelijktijdige bouwwerkzaamheden rond het station. Tezijnertijd moet onder het nieuwe Stationsplein Oost de grootste fietsenstalling ter wereld verrijzen (voor 12.500 fietsers), maar die stalling alleen zal niet genoeg zijn om de huidige wirwar van openbare stallingen te vervangen. Het te bouwen systeem zal dan ook schaalbaar en uitbreidbaar moeten zijn, meldt het aanbestedingsdocument.

Acht stallingen
Het systeem moet informatie gaan verwerken van stallingen aan de westzijde van het station (Jaarbeursplein, Westplein), het Stationsgebied Oost (Smakkelaarsveld-stallingen en later Stationsplein Oost) en de binnenstad (Vredenburg, Lange Koestraat, stadhuis, Zadelstraat). Het is de bedoeling het nog dit najaar in gebruik te nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Holger op
Ik hoop dat ze in de aanbesteding opnemen dat de data uit het systeem vrij als webservice (Open Data) beschikbaar komt zodat iedereen leuke Apps kan ontwikkelen met deze data!