Advertentie
digitaal / Nieuws

Tweede Kamer stemt over afschaffing dwangsom Wob

Het wetsvoorstel van minister Plasterk van BZK om misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) aan te pakken wordt vandaag in de Tweede Kamer behandeld. Plasterk doet een dringend verzoek op de Kamerleden om in te stemmen met zijn voorstel. Er is echter concurrentie van de door de Tweede Kamer al goedgekeurde nieuwe Wet open overheid (Woo).

07 juni 2016

Het wetsvoorstel van minister Plasterk van BZK  om misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)  aan te pakken wordt vandaag in de Tweede Kamer behandeld. Plasterk doet een dringend verzoek op de Kamerleden om in te stemmen met zijn voorstel. Er is echter concurrentie van de door de Tweede Kamer al goedgekeurde nieuwe Wet open overheid (Woo).

Misbruik Wob aanpakken

Plasterk ziet -net als de VNG- geen heil in de Woo. Bij deze wet wordt veel overheidsinformatie standaard openbaar gemaakt.  Hij hoopt dat in plaats daarvan zijn eigen voorstel, waarbij de huidige Wob in stand wordt gehouden alleen dan zonder de dwangsom, wordt aangenomen. Het verdwijnen van de dwangsom, die aan de verzoeker wordt uitbetaald wanneer informatie niet of te laat wordt aangeleverd, moet de prikkel voor misbruikers wegnemen.
 

Voorstel Plasterk minder ingrijpend
De Tweede Kamer stemde echter eerder al in met de Wet open overheid, die nu nog langs de Eerste Kamer moet. VNG en Plasterk vinden dat het minder ingrijpende voorstel van Plasterk eerder aan de beurt  had moeten komen, omdat zij de wet open overheid zien als slecht nieuws voor gemeenten. Volgens de VNG en Plasterk is de Wet open overheid volstrekt onuitvoerbaar en neemt het bovendien torenhoge kosten met zich mee.
 

Twee concurrerende voorstellen
De Tweede Kamer luisterde echter niet naar de adviezen en nam de Wet open overheid toch aan. Als het voorstel van Plasterk nu ook wordt aangenomen, moet de Eerste Kamer zich binnenkort buigen over twee wetsvoorstellen die over hetzelfde onderwerp gaan. Plasterk zal in zijn rol als adviseur de Wet open overheid bij de Eerste Kamer  in ieder geval gaan ontraden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie