Advertentie
digitaal / Nieuws

Tijdsdruk op modernisering GBA groeit

Een belangrijke stap in de modernisering van de GBA is naar later verschoven. De aanpak moet worden bijgesteld om toch voor 1 juli 2016 klaar te zijn.

14 november 2012

Een belangrijke stap in de modernisering van de GBA is naar een later moment verschoven. De aanpak moet worden bijgesteld om toch voor 1 juli 2016 klaar te zijn met het programma.

Bijsturen nodig
Dat meldt minister Plasterk van BZK in een voortgangsrapportage. Uit een onderzoek in mei van dit jaar bleek dat de betrokken partijen flink moesten bijsturen om de nieuwe opzet van de GBA (waarbij een centrale voorziening een belangrijke rol speelt) te kunnen realiseren. Plasterk meldt dat veel stappen zijn gezet, maar meldt wel 'onzekerheden'.

Uitstel van 7-9 maanden
Een belangrijke aanpassing is dat de eerste gemeenten pas in het eerste kwartaal van 2014 hun nieuwe GBA-software kunnen aansluiten op de nieuwe centrale voorziening bij BZK. Deze zogeheten koplopergemeenten, die het pad moeten effenen voor de andere gemeenten, zouden aanvankelijk in juni 2013 aansluiten. De beoogde einddatum blijft wel 1 juli 2016. "Versnelling lijkt noodzakelijk om 1 juli 2016 als einddatum te kunnen blijven aanhouden", aldus de rapportage. Voor einde 2012 moet er dan wel een voorstel voor een 'andere implementatiestrategie' op tafel komen.

Ook kosten onzeker
"Op dit moment zie ik geen aanleiding de scope of looptijd van het programma aan te passen", aldus Plasterk. "Tegelijkertijd kan ik niet anders dan berichten dat er nog onzekerheden bestaan in doorlooptijd en bekostiging." Het budget voor onvoorziene uitgaven is al deels ingezet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaatje
Naar mijn weten waren de totale kosten van dit project begroot op € 12 miljoen (2011-2016)? En heeft de VNG deze klus uitbesteed aan de "kleine, zelfstandige" adviesorganisatie KING. Deze organisatie blijkt in 2009 echter opgericht vanuit .... de VNG. Welke onafhankelijke instantie controleert de budgetoverschrijding, wie legt verantwoording af?
Advertentie