Advertentie
digitaal / Nieuws

'Tablet van de baas' wordt makkelijker

Het verstrekken van een tablet door gemeenten, provincies en elders wordt makkelijker. Staatssecretaris Wiebes past de werkkostenregeling onder andere op dat punt aan.

07 juli 2014

Het verstrekken van een tablet voor bijvoorbeeld papierloos vergaderen in gemeente, provincie en elders wordt makkelijker. Staatssecretaris Wiebes van financiën gaat de werkkostenregeling onder andere op dat punt aanpassen.

Privévoordeel niet belast
Per 1 januari 2015 is er nog maar één werkkostenregeling. Daarin verdwijnt het onderscheid in fiscale behandeling tussen computers, smartphones en tablets die door de werkgever worden verstrekt. Wiebes voert het 'noodzakelijkheidscriterium' in voor die apparaatuur en voor gereedschappen. Dat wil zeggen dat die middelen door een werkgever kunnenn worden verstrekt als ze voor de bedrijfsvoering nodig zijn zonder fiscaal rekening te hoeven houden met het privévoordeel van de werknemer.

Administratie en heffingen
Op dit moment merken veel overheden die het vergaderproces digitaliseren hoeveel haken en ogen er zitten aan het verstrekken van tablets (iPads en andere) aan bijvoorbeeld raadsleden en ambtenaren. Voor tablets van 7 inch en groter geldt de eis dat deze voor meer dan 90 procent zakelijk dienen te worden gebruikt om heffingen voor privégebruik te voorkomen, terwijl voor kleinere tablets en smartphones een minimaal zakelijk gebruik van 10 procent geldt. Dat zadelt bedrijven en overheden die tablets verstrekken met veel administratielast en/of fiscale heffingen op. Dat verandert nu; de mobiele apparatuur kan volgend jaar zonder meer worden verstrekt uit de werkkostenregeling.

Minder vrije ruimte
Om deze verandering financieel neutraal te kunnen doorvoeren, daalt het percentage voor de vrije ruimte voor onbelaste verstrekkingen in de werkkostenregeling van 1,5 naar 1,2 procent van de totale loonsom. Een werkgever hoeft nog maar één keer per jaar vast te stellen wat zijn verschuldigde belasting in het kader van de werkkostenregeling is. Wiebes heeft deze en enkele andere wijzigingen vastgesteld na een internetconsultatie en een onderzoek door ACTAL. De wijziging zal worden opgenomen in het Belastingplan 2015, dat dit najaar verschijnt.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Het blijft een merkwaardige fenomeen, hoe de struikrover die de Belastingdiesnt in feite is, redeneert.



Het papier dat ik gedurende mijn carrière mee naar huis kreeg om door te lezen, en dat later aan de achterkant als kladpapier door de kinderen werd gebruikt, werd ook nooit belast. Dus waarom de vervanger ineens wel?
gerrie
Handig zo'n tablet van de baas. Ik kijk er lekker voetbal op de plee mee. Voor mijn werk gebruik ik hem niet.
Dieuwe / adviseur
ik wil positief reageren: eindelijk een oplossing voor een regeling die veel gemeenten in de weg stond de weg naar volledige digitalisering in te slaan. Dit excuus is in ieder geval van de baan! Ook HNW kan hierdoor een impuls krijgen, Jammer dat de fiscus gelijk weer een percentage afsnoept van een toch al sobere werkkostenregeling, Met name bij de gemeenten is de primaire al niet bovenmatig (eufemisme) en staat nu als gevolg van bezuinigingen ook de secundaire arbeidsvoorwaarden ook sterk onder druk.
Rex Rotary / Coördinator
De overheid loopt zo hopeloos achter de feiten aan en reageert er zo spastisch op dat diverse goede initiatieven verzanden en niet van de grond komen. Gemeenten worden gedwongen te bezuinigen omdat de regering haar uitgaven niet in toom kan houden. Vervolgens wordt de besparing weer gedeeltelijk belast om alle gaten en overschrijdingen van budgetten te dichten.
jan
Deze regel zal een win win situatie worden voor de schatkist.
Jan
Gewoon ophouden met al die kadootjes van de baas. Een tablet is een gewoon gebruiksvoorwerp dat vrijwel iedereen al heeft of zou moeten hebben. Nou en dat gebruik je dan ook als je werkt. Je krijgt toch ook geen bril of kleding van je werkgever?
Advertentie