of 59232 LinkedIn

SVB verliest tien miljoen op automatiseringssysteem

De SVB trekt de stekker uit een automatiseringssysteem van Capgemini. Het mislukte project kost miljoenen.
5 reacties

De Sociale Verzekeringsbank stopt met de ontwikkeling van een automatiseringssysteem waaraan al jaren werd gewerkt. De SVB doet dit na advies van deskundigen, die doorgaan met het systeem ,,zeer problematisch'' noemden. Het stopzetten ervan leidt tot een strop van 10,4 miljoen euro. Alle betalingen die de SVB uitvoert, zoals de AOW en de kinderbijslag, blijven gegarandeerd.

Deels gedekt
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. De kosten die het beëindigen van het automatiseringssysteem met zich meebrengt, worden deels gedekt uit financiële meevallers die de SVB dit jaar heeft.

Capgemini
Het automatiseringssysteem werd gemaakt door IT-reus Capgemini. Een woordvoerster zegt dat Capgemini het betreurt dat het zo loopt met de opdracht. De zegsvrouw wil verder geen inhoudelijk commentaar geven.

Kosten 43,7 miljoen
Sinds 2006 heeft de SVB 43,7 miljoen euro besteed aan het project. Het instituut bekijkt of het delen van het systeem nog kan gebruiken. De SVB is uitvoerder van een aantal regelingen in de sociale zekerheid en zorg. Jaarlijks keert de organisatie ruim 37 miljard euro aan pensioen, uitkeringen en toeslagen uit.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kitty op
Gelukkig blijven ze niet doortrekken aan dat dode paard want dat kost nog veel meer!
Door Jan op
Ook de systemen van de Brabantse RUD's zijn een grote puinzooi.
Door Henk Bongers (burger) op
Beste Schuur,
Volgens mij hadden deskundigen/bestuurders/ambtenaren eerst eens goed moeten kijken naar de offerte en het plan van aanpak voordat een overeenkomst aangegaan wordt met in dit geval Capgemini.
Daar is het misgegaan.
Beslissingen zijn genomen zonder onderbouwing.
Kijk ik naar de gerelateerde artikelen dan citeer ik:
19-05-2014 Mogelijk 'grote problemen' ICT bij Defensie
16-05-2014 'Overheid verspilt jaarlijks 5 miljard aan ICT'
13-05-2014 'Overheid ontbeert zware ICT-deskundigen'
Kortom niet 'duiken' als ambtenaar en de schuld bij de ICT bedrijven neerleggen. Hier is weer een 'gestrooid' met geld dat via allerhande wegen van de Nederlandse Burger is gevorderd.
Conclusie: Onbekwaam!!!!!! en tegen die ambtenaren en bestuurders helpt alleen de oplossing je doet niet meer mee.
Door A.Schuur (ambtenaar) op
Waarom de oorzaak van het mislukken direct bij de overheid neerleggen? Onderzoek eerst goed waar het fout is gegaan. Capgemini kan evengoed een wanprestatie geleverd hebben dan de overheid. Vaak beloven verkopers van dat soort zaken veel meer dan de techneuten in de backoffice kunnen waarmaken!
Door Henk Bongers (burger) op
Het zoveelste ICT schandaal van de overheid.
Nederlanders wordt wakker en doe wat de tweede kamer in haar controlerende taak verzuimt te doen kom in actie tegen deze rijksoverheid die niet alleen met geld strooit maar volkomen ondeskundig zaken aangaat waar ze geen verstand van heeft.
43,7 en 10,4 miljoen ofwel 54,1 miljoen euro. Is dat niet het bedrag dat de AOW-ers bijeengebracht hebben door van overheidswege hun AOW de afgelopen jaren te verlagen?
Conclusie: regering je bent onbekwaam en steelt ten onrechte van de AOW-ers.