Advertentie
digitaal / Nieuws

Snel internet door het riool

Door glasvezelkabels door het riool te leggen, wordt het mogelijk meer afgelegen woongebieden op internet aan te sluiten. Een proef in Lonneker, bij Enschede.

20 december 2012

Ook op het platteland is snel internet mogelijk, dankzij een techniek waarbij de glasvezelkabel door het riool loopt. In Lonneker, bij Enschede, wordt donderdag de eerste woning op die manier aangesloten op internet. In de komende weken volgen nog ruim 40 huizen in het buitengebied.

Stuk goedkoper
Het is voor het eerst in Nederland dat glasvezelkabels via de riolering gaan. Dat is een stuk goedkoper, zeker als het om afgelegen huizen gaat, omdat er niet hoeft te worden gegraven. Meerdere gemeenten, goed voor zo'n 100.000 aansluitingen, hebben interesse in de techniek.

Extra beschermlaag
De glasvezelkabel heeft een extra beschermlaag tegen alle chemicaliën in het riool. Verstoppingen in het riool zijn niet aan de orde. Volgens het bedrijf dat de techniek ontwikkelde, is de doorstroming met kabel zelfs beter dan zonder.

Ook in de stad
Ook in stedelijk gebied kan het riool uitkomst bieden. Bijvoorbeeld op plekken waar het lastig is om hele straten open te breken, zoals in een winkelgebied. Volgend jaar komt er een proef, ook in Enschede.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie