of 58940 LinkedIn

Slordig Wijdemeren schendt privacy met WOB-informatie

Gemeente Wijdemeren heeft per abuis privacygevoelige gegevens van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen openbaar gemaakt. RTV Noord-Holland heeft de gegevens in handen gekregen na een WOB-verzoek van actiegroep ‘De onderste steen’, maar vergat de persoonsgegevens onleesbaar te maken.

Gemeente Wijdemeren heeft per abuis privacygevoelige gegevens van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen openbaar gemaakt. RTV Noord-Holland heeft de gegevens in handen gekregen na een WOB-verzoek van actiegroep ‘De onderste steen’, maar vergat de persoonsgegevens onleesbaar te maken.

Risico op identiteitsfraude
Volgens
RTV Noord-Holland tonen de openbare documenten burgerservicenummers, voor- en achternaam en de geboortedatum van zeventien personen. Met de gegevenslek bestaat het risico dat op identiteitsfraude. Een BSN-nummer in combinatie met voornaam, achternaam en geboortedatum is voor een fraudeur genoeg om aanvragen te doen bij overheidsinstanties.

 
Melding Autoriteit Persoonsgegevens 

Gemeente Wijdemeren meldt aan de omroep dat er een melding is gedaan bij Autoriteit Persoonsgegevens en dat betrokkenen geïnformeerd zijn. 'Wij hechten grote waarde aan openheid, maar met respect voor de veiligheid van persoonsgegevens en betreuren deze vergissing.' De fout kan de gemeente mogelijk een zware boete opleveren, van maximaal 820.000 euro. Ook moeten de getroffen personen op de hoogte worden gebracht van het lek. Aan ‘De onderste steen’ is gevraagd om de documenten te vernietigen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Kop en staart. Tonen de openbare documenten burgerservicenummers, voor- en achternaam en de geboortedatum van zeventien personen. Waarom deed "de onderste steen" dit wob-verzoek? Oorzaak en gevolg.