Advertentie
digitaal / Nieuws

Simpele DigiD-fraude in Groningen

In een studentenflat in Groningen zijn tientallen bewoners de dupe geworden van fraude met DigiD. Criminelen vroegen huurtoeslagen aan uit naam van de studenten.

17 juni 2013

In een studentenflat in Groningen zijn tientallen bewoners de dupe geworden van fraude met DigiD. Criminelen vroegen huurtoeslagen aan uit naam van de studenten.

Codes onderschept
Door geboortedata en burgerservicenummers van de studenten te achterhalen, konden de dieven nieuwe DigiD-codes aanvragen. Ze onderschepten de brieven met activatiecodes voor de nieuwe DigiD, door deze uit de brievenbussen van de studentenflat in de wijk Selwerd te vissen. Door die codes zelf te gebruiken, konden ze de identiteit van de studenten overnemen en de toeslagen op hun eigen rekeningnummer laten bijschrijven.

Fraude ontdekt
De studenten kwamen erachter dat er op hun naam huurtoeslag werd aangevraagd. Er is geprobeerd bij meer studenten dezelfde truc uit te halen, maar niet overal zijn de enveloppen onderschept. De gedupeerde studenten hebben inmiddels nieuwe DigiD-codes gekregen.

Kamervragen
GroenLinks en D66 schrikken ervan dat de fraude met DigiD zo simpel is, meldt RTL Nieuws. Ze hebben aangekondigd Kamervragen te stellen over het gemak waarmee de fraude mogelijk blijkt en vinden dat de veiligheid van het systeem snel moet verbeteren. Het ophalen van de activatiecodes bij het gemeenteloket of het aangetekend versturen ervan zou volgens hen een oplossing zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Raymond
Ontzettend vervelend voor de gedupeerden natuurlijk, maar fraude ligt ook zo enorm voor de hand alleen met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Bij gebruik van sms-authenticatie zou het voor de criminelen al een stuk ingewikkelder zijn om zich voor te doen als iemand anders.
Advertentie