Advertentie
digitaal / Nieuws

Ruim 800.000 DigiD's opnieuw aangevraagd in maart

In de maand maart, waarin de meeste Nederlanders aangifte doen voor de inkomstenbelasting, zijn 807.000 DigiD's opnieuw aangevraagd, meldt Logius.

15 april 2013

In de maand maart, waarin de meeste Nederlanders aangifte doen voor de inkomstenbelasting, zijn 807.000 DigiD's opnieuw aangevraagd, meldt Logius.


Meer dan 10 miljoen
DigiD, de digitale authenticatiemethode voor burgers, is onlangs de grens van 10 miljoen actieve accounts gepasseerd. Eind maart waren het er 10.308.000. Voor veel mensen is de aangifte inkomstenbelasting het moment waarop zij erachter komen dat zij hun inlogcodes vergeten zijn of hun DigiD-account is verlopen. In maart is er daardoor een piek te zien in het aantal heraanvragen.

Flinke stijging heraanvragen
Volgens de door DigiD-beheerder Logius verstrekte cijfers zijn er in maart 2013 806.717 DigiD-heraanvragen geweest, dus aanvragen van DigiD's door mensen die al over een DigiD beschikten. Dat is een stijging van bijna eenderde ten opzichte van de 613.091 van maart 2012. Heraanvragen kunnen worden gedaan vanwege het vergeten van gebruikersnaam of wachtwoord, een verlopen of geblokkeerde account of een upgrade van het veiligheidsniveau naar SMS-authenticatie. 

20 miljoen keer ingelogd
Logius meldde vorige week de aangiftestorm goed te hebben doorstaan. Op het hoogtepunt van die periode, op 25 maart, logden elke seconde 25 mensen in met hun DigiD. In de gehele maand maart werd meer dan 20 miljoen keer ingelogd met DigiD - niet alleen voor belastingaangifte, overigens. In totaal zijn 522 organisaties aangesloten op DigiD, waarvan het merendeel gemeenten. Het gebruik van DigiD groeit nog gestaag: begin 2011 waren er 8,5 miljoen gebruikers, begin 2012 9,3 miljoen, en begin 2013 9,9 miljoen.

Extra veiligheidsniveau
Het veiligheidsniveau van DigiD is overigens niet voldoende, betoogde minister Plasterk afgelopen woensdag in de Kamer. Als extra veiligheidsniveau komt er een 'eID' bij, een fysieke kaart met chip (op identiteitskaart of rijbewijs), die alleen aan een gemeentebalie is af te halen. Dat zou de sterk groeiende identiteitsfraude moeten bestrijden. Over de eID (ook wel ENIK genoemd) wordt al sinds 2004 gepraat.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Koos / staffunctionaris
Als mensen er achter komen dat hun DigiD verlopen is:

Inderdaad, je krijgt geen enkel signaal dat zo iets gebeurt. Je komt er achter als je probeert in te loggen. Het zou DigiD sieren als burgers via een berichtje (al dan niet electronisch) op de hoogte worden gesteld van het feit dat hun DigiD is verlopen of beter nog: dreigt te verlopen. Zoals gemeenten doen bij reis- en rijdocumenten. Dat is iets klantvriendelijker. Dan hoeven ook zo veel mensen hun DigiD niet opnieuw aan te vragen op het zelfde moment.

Lady
'Als extra veiligheidsniveau komt er een 'eID' bij, een fysieke kaart met chip (op identiteitskaart of rijbewijs)...'



Moet het natuurlijk niet zo zijn dat de ID-kaart digitaal uitgelezen wordt, zoals de Rijksoverheid nu doet i.h.k.v. een 'efficiënte' controle bij het aanmaken van rijkspassen voor ambtenaren.
Advertentie