of 59232 LinkedIn

Rijks ICT-dashboard wordt realistischer

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst neemt zich de kritiek van de commissie Elias ter harte en gaat het Rijks ICT-dashboard verbeteren: minder kleuren en meer kale feiten.

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst neemt zich de kritiek van de commissie Elias ter harte en gaat het Rijks ICT-dashboard verbeteren: minder kleuren en meer kale feiten.


Hoera-verhaal

Er was al eerder kritiek op het Rijks ICT-dashboard, waar de voortgang van grote en risicovolle projecten van ministeries en ZBO's is te volgen. Het zou een vertekend optimistisch beeld geven. Maar de Tijdelijke commissie ICT van Ton Elias was pas echt hard: 'Die site vormt nu een bijna lachwekkend hoera-verhaal, lachwekkend als het niet zo triest zou zijn.’

Metertjes verdwijnen
Blok doet nu de Kamer een 'eerste' verbetervoorstel voor versie 2.0 van het dashboard dat per 1 januari 2015 in zou moeten gaan. Daarop zouden in ieder geval de projecten niet meer standaard 'op groen' komen te staan, want de kleuren, metertjes en scores verdwijnen. Ook wordt de voortgang van projecten nu in één oogopslag zichtbaar, met wijzigingen in de geschatte doorlooptijd en gemaakte kosten in een grafiek. De openingspagina van de nieuwe site krijgt een zoekmogelijkheid op beleidsthema.

Versie 3.0
Het kabinet moet nog met een officiële reactie op het rapport-Elias komen na een debat tussen de Tweede Kamer en de commissie-Elias. Mede op basis daarvan kunnen nog eventuele verdere aanpassingen worden aangebracht in een 3.0 versie, aldus Blok.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marco Gianotten (CEO) op
Ons rijks-ICT-dashboard is dus een grote goednieuwsshow. Bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staan alle drie de grote projecten (gezamenlijk 150 miljoen euro) op ‘normaal’. Er is ‘geen aandacht’ en ‘geen actie’ nodig, volgens het dashboard. De zelfstandig bestuursorganen UWV en Sociale Verzekeringsbank (SVB) vallen onder SZW, die voor grote ICT-projecten budgethouder is. Bij de SVB is de vernieuwing van de systemen voor de kinderbijslag en AOW recent mislukt. Dit blijkt niet uit het dashboard. Een oplossing is om het gebruik van kleurcodes te vervangen door een expliciete uitspraak of vastgestelde fasen wel of niet zijn gerealiseerd. Falen gebeurt niet ineens; complexe ICT-projecten mislukken geleidelijk na talrijke, niet gehoorde waarschuwingssignalen. Groen zegt niets. In ben benieuwd hoe ze dit concreet gaan oplossen in 2.0.