Advertentie
digitaal / Nieuws

Rekenkamer kraakt breedbandbeleid provincies

De Noordelijke Rekenkamer is kritisch over het beleid van de provincies Friesland, Drenthe en Groningen voor snel internet in de voor bedrijven onrendabele buitengebieden. In Groningen en Friesland werden er miljoenen uitgegeven terwijl er amper aansluitingen zijn gerealiseerd. Over het beleid van Drenthe zijn de rapporteurs iets positiever.

13 maart 2018

De Noordelijke Rekenkamer is kritisch over het beleid van de provincies Friesland, Drenthe en Groningen voor snel internet in de voor bedrijven onrendabele buitengebieden. In Groningen en Friesland werden er miljoenen uitgegeven terwijl er amper aansluitingen zijn gerealiseerd. Over het beleid van Drenthe zijn de rapporteurs iets positiever, al is ook daar verbetering nodig.

Miljoenen euro's voor handjevol aansluitingen
Sinds 2011 is er nog maar weinig gerealiseerd in Friesland, zo schrijven de rapporteurs. Terwijl er al voor 3,4 miljoen euro aan uitvoeringskosten zijn gemaakt. ‘De oogst van zes jaar breedbandbeleid is dat in totaal 444 glasvezelaansluitingen en één meelegtraject tot stand zijn gekomen.’ Volgens de rapporteurs komt dit doordat de provincie vooral bezig is geweest met het steeds weer opnieuw ontwikkelen van een nieuw beleidsinstrumentarium.


Falende breedbandmarkt 

Het breedbandbeleid van Groningen heeft tot nu toe ook weinig opgeleverd. Door het provinciaal beleid is geen enkel adres aangesloten. ‘Wel hebben twee kleine bewonersinitiatieven een beperkt aantal aansluitingen gerealiseerd (ongeveer 220). Zij hebben echter geen beroep gedaan op steun van de provincie.’ Zowel in Drenthe, Friesland als Groningen is sprake van een falende breedbandmarkt. Dit heeft als gevolg dat er in de gezamenlijke provincies meer dan 50.000 adressen nu of binnen drie jaar geen aansluiting hebben op een breedbandnetwerk.


Consequent provinciaal beleid alleen in Drenthe

Van de drie provincies is alleen Drenthe consequent geweest met het doorvoeren van beleid. Al houdt het aantal aansluitingen (655) ook daar niet over. In 2013 begon Drenthe met het ontwikkelen van breedbandbeleid en het kenmerkt zich door het stimuleren van initiatieven van onderaf. ‘Bewonersinitiatieven staan in het beleid centraal. Bewonersinitiatieven kunnen een stichting of coöperatie oprichten die subsidie kan krijgen voor het bundelen van de vraag naar en de aanleg van breedbandinternet. De inwoners kunnen zelf een netwerk aanleggen en beheren, maar sommige initiatieven zoeken samenwerking met een professioneel netwerkbedrijf.’


Hulp burgers hard nodig 

De provincie Friesland heeft de burger hard nodig om snel internet te realiseren in onrendabele plattelandsgebieden. In 2020 moet 95 procent van de adressen glasvezel hebben. Voor bewoners is er een belangrijke rol, door zelf vraag in de samenleving te stimuleren. Wanneer de plannen niet slagen, kan de provincie ook zelf aan de slag. Volgens Leeuwarder Courant blijkt uit voorbeelden in Duitsland dat zelf-doen van de Europese Commissie mag.

De rapporten per provincie zijn te vinden op de website van de Noordelijke Rekenkamer.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mark
Zal voor een groot gedeelte ook liggen aan de Europese regelgeving voor staatssteun. Dit wordt gezien als staatssteun met echt een enorme berg aan rompslomp. Daar wil je niet aan beginnen als provincie en gemeente
Paul / projectleider
Tja, realisatiekracht en provincies...
Advertentie