Advertentie
digitaal / Nieuws

Politie waarschuwt overheden voor cryptoware

De politie en het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwen de gemeenten en het MKB voor cryptoware, virussen die bestanden onherstelbaar vernietigen.

10 maart 2014

De politie en het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwen de gemeenten en het MKB voor een type virus dat bestanden onherstelbaar vernietigt, zogenoemde cryptoware. 


Losgeld gevraagd
Het versleutelt informatie over financiën, klantenbestanden en foto's en maakt steeds meer slachtoffers in Nederland, constateert de politie maandag. "Vooral lagere overheden en het midden- en kleinbedrijf blijken een aantrekkelijk doelwit", stelt de politie in een persbericht, mede op basis van ervaringen in het buitenland. Bij cryptoware versleutelen criminelen ongemerkt gegevensbestanden. Nadat dit is gebeurd, maakt het virus zich aan de gebruiker bekend. De criminelen vragen vervolgens 'losgeld' en beloven in ruil daarvoor de bestanden weer te herstellen - wat vaak niet gebeurt. Een reactie brengt zelfs nieuwe aanvallen teweeg.

Bestuurlijk advies
"De enige maatregel om je te wapenen tegen deze cybercriminaliteit is regelmatig back-ups te maken en deze niet aan de computer verbonden te houden", laat de politie weten. "Een remedie achteraf is er niet." Samen met het Nationaal Cyber Security Centrum heeft de politie een bestuurlijk advies uitgebracht over cryptoware aan onder andere de gemeenten. Daarin staan gepaste adviezen over hoe ze zich kunnen wapenen tegen cryptoware. "Organisaties met een goed beveiligde ICT-omgeving, waaronder de vitale sectoren, lopen minder risico op besmetting."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alu hoedje
Ah, dus dát deed Brenno!
Advertentie