Advertentie
digitaal / Nieuws

Politie mag terughacken

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat de politie de bevoegdheid krijgt om in computers en servers in te breken die mogelijk worden gebruikt door criminelen.

02 mei 2013

De politie krijgt als het aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ligt veel meer bevoegdheden om hackers en cybercriminelen aan te pakken. Hij vindt dat agenten mogen gaan inbreken op servers die worden gebruikt voor cyberaanvallen, ook als die in het buitenland staan.

Sneller einde aan aanvallen
Dat staat in een wetsvoorstel van Opstelten. De agenten mogen inbreken als ze niet zeker weten waar de server staat. Is die locatie wel bekend, dan moet er worden samengewerkt met de betrokken autoriteiten.

De minister hoopt met de wet sneller een einde te kunnen maken aan aanvallen via internet. De afgelopen tijd werden veel grote instellingen - zoals banken - geplaagd door DDoS-aanvallen.

Vooraf toetsen
Politie en justitie mogen daarnaast op afstand onderzoek gaan doen in computers van criminelen. Daarbij mogen ze gegevens overnemen of ontoegankelijk maken. Tevens mag de politie communicatie via de computer aftappen of observeren. De rechter moet deze acties wel vooraf toetsen, schrijft Opstelten.

Skype afluisteren 

Dat zorgt er eveneens voor dat de politie gesprekken via Skype mag gaan afluisteren. Dat is voor agenten nu lastig, omdat de gegevens zijn versleuteld. Voortaan mag de politie stiekem software op een computer zetten, die ervoor zorgt dat de agenten geen last hebben van de zogeheten decryptie. Ook wordt het strafbaar om gegevens die via een computerkraak zijn gestolen, online te zetten. Daar moet volgens Opstelten een celstraf van een jaar op komen te staan.

Decryptiebevel 

Eerder werd al bekend dat justitie gebruik mag gaan maken van een zogeheten decryptiebevel om verdachten te dwingen hun computergegevens toegankelijk te maken. Wie dat weigert, kan drie jaar celstraf krijgen. Dat had bijvoorbeeld behulpzaam kunnen zijn in de kinderpornozaak tegen Robert M.. Hij had zijn bestanden versleuteld. Opstelten wil de regels aanscherpen, omdat de huidige wetgeving achterloopt op de digitale werkelijkheid. Het wetsvoorstel zal later dit jaar naar de Tweede Kamer gaan.

Overbodig

De extra maatregelen die minister Ivo Opstelten wil invoeren om hackers en cybercriminelen aan te pakken zijn niet alleen overbodig, maar zorgen ook voor nieuwe veiligheidsrisico’s bij Nederlandse internetgebruikers, vindt Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor internetvrijheid. Volgens de organisatie benutten agenten de mogelijkheden die ze nu al hebben onvoldoende en zou er veel mis zijn met de speciale software die de politie gebruikt.

Politie kan al blokkeren

Bits of Freedom stelt dat er vanaf honderden servers in Nederland cyberaanvallen worden uitgevoerd. De politie kan die nu al makkelijk blokkeren, maar doet dit volgens de organisatie niet vaak genoeg.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True


De verdachte moet dus meewerken aan zijn of haar eigen vervolging, liberaal Opstelten is niet helemaal lekker.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Heel terecht dat de wetgeving die achterliep op de praktijk van de hackers nu eindelijk wordt aangepast. Als je niets te verbergen hebt, hoef je je ook geen zorgen te maken.
True
@Broadcaster



Grapjas.
Advertentie