Advertentie
digitaal / Nieuws

Poging tot fraude met DigiD's in Amsterdam

150 bijstandsgerechtigden konden eind vorig jaar niet bij hun uitkering, vanwege een poging van criminelen om met hun Digid geld door te sluisen.

08 januari 2014

Ongeveer 150 mensen in Amsterdam zijn eind vorig jaar het slachtoffer geworden van fraude met hun DigiD. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde woensdag berichtgeving hierover in de Volkskrant. Criminelen konden door een veiligheidslek nummers van bankrekeningen wijzigen.

Niet doorgesluisd

Volgens een woordvoerder van de digitale overheidsdienst Logius is het de criminelen niet gelukt om uitkeringen door te sluizen naar andere rekeningen. Wel zijn de DigiD's en de uitkeringen tijdelijk geblokkeerd, waardoor mensen hun geld niet hebben gekregen. ,,Dat is natuurlijk heel vervelend, zo vlak voor de kerst, maar het geld is niet op rekeningen van anderen terechtgekomen'', aldus de woordvoerder. Voor zover Logius weet, heeft dit probleem alleen gespeeld bij 150 mensen in Amsterdam.
 

Uitkering niet op rekening
De mensen die door de fraude in december hun AOW niet op hun rekening hebben gekregen, hebben die inmiddels wel binnen, zei een woordvoerster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) woensdag. Met een persoonlijk DigiD (een gebruikersnaam en wachtwoord) kunnen burgers zich identificeren op websites van de overheid en van organisaties die een overheidstaak uitvoeren. De DigiD wordt steeds vaker gebruikt. Vorig jaar was dat 100 miljoen keer, een jaar eerder nog 75 miljoen.
 

Ook fraude in Groningen
In november werden in Groningen vijf mensen opgepakt wegens fraude met de DigiD. De verdachten hebben mogelijk van vele tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account gestolen waarna ze onder meer de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekeningen lieten overmaken.


eID
In 2015 moet er een nieuw online-identificatiesysteem komen, als opvolger van DigiD. Het nieuwe systeem (eID) moet meer zekerheid bieden en is geschikt voor het uitwisselen van privacygevoelige gegevens, zoals medische, financiële of juridische informatie.
 

100 miljoen keer
In 2013 is DigiD ongever 100 miljoen keer gebruikt. In 2012 was dat nog 75 miljoen keer, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vorig jaar. Bijna 11 miljoen burgers maken gebruik van hun DigiD om online zaken te regelen. Zo'n 600 instanties werken ermee, waaronder gemeenten, provincies, de Belastingdienst, het CBR, het donorregister, DUO, het Openbaar Ministerie, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, pensioenfondsen, waterschappen, ziekenhuizen, apotheken, huisartsenpraktijken en zorgverzekeraars.
 

Veiligheidseisen
In mei stelde de Algemene Rekenkamer in een rapport dat niet alle instanties die DigiD gebruiken, zich aan de veiligheidseisen houden. Daardoor zouden er veiligheidrisico's bestaan, onder meer bij gemeentes, de Belastingdienst en het UWV. Vorig jaar is DigiD een aantal keer slachtoffer geweest van een DDoS-aanval.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Gerrits
Wat me opvalt bij de berichten over "hacken van DigiD" is dat het altijd lijkt te gaan over het onderscheppen van de papieren post. Wel zo handig om dat dan ook te benoemen. En nog handiger om daar wat aan te doen.
Advertentie