of 59232 LinkedIn

Plasterk: geen kernwebsite gemeenten

Website gemeente Raalte
Website gemeente Raalte

Gemeenten blijven zelf bepalen hoe zij zich presenteren op internet. Een blauwdruk voor gemeentelijke websites komt er niet, zo schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Negatief advies Cascadis
De Tweede Kamer verzocht Plasterk te onderzoeken of er één loket op internet kan komen voor de dienstverlening voor alle gemeenten. PvdA-kamerlid Astrid Oosenbrug noemde die optie toegankelijker, veiliger en goedkoper dan voor iedere gemeente een eigen website.
De VNG blijft echter bij een negatief advies voor één kernwebsite, na onderzoek bij de VNG-leden. Het advies van de VNG bleef staan ondanks de raad van Cascadis, de beroepsvereniging van webprofessionals in de publieke sector, die voorstander is van één kernwebsite en die het advies ‘een denkfout’ noemde.

Gemeenten zelf verantwoordelijk 

'Gemeenten blijven zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop zij zich op internet presenteren. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun communicatie met het publiek, ik kan daarover geen voorschriften geven. Mij lijkt het nog steeds wenselijk dat burgers bij het navigeren binnen websites van gemeenten (zoals die waarin ze wonen en die waarin ze werken) dezelfde route kunnen vinden. Een per gemeente verschillende welkomstpagina hoeft dit niet in de weg te staan. Maar zoals gezegd, de keuze is aan de gemeenten', zo schrijft Plasterk in de brief.

Langzaam een generieke kernwebsite
De minister wijst erop dat ‘mede door het gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen en standaarden de websites van de gemeenten veilige, functionele toegang geven tot informatie- en transactiediensten.’ Op die manier zou er feitelijk al langzaam één generieke kernwebsite van gemeenten ontstaan. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
M.i. heeft Cascadis volkomen gelijk. Ook ik heb al eerder gepleit voor het creëren van een gemeentelijke kernwebsite. Dat geeft duidelijkheid voor burgers en is efficiënter dan dat iedereen 'het wiel' gaat uit vinden. Wat is er simpeler dan dat gemeenten vervolgens hun eigen decentrale afwijkingen zelf in deze kernwebsite verwerken? Hoogste tijd dat het VNG eens wat bedrijfsmatiger gaat denken en opereren.
De minister van onafgedane zaken toont opnieuw weinig initiatief. Hij laat alles het liefst over aan anderen.