of 59250 LinkedIn

Overheid adviseert VPN bij open wifi-netwerken

Wie gebruik wil maken van openbaar draadloos internet kan zich goed beschermen tegen veiligheidsrisico’s. Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) donderdag.

Wie gebruik wil maken van openbaar draadloos internet kan zich goed beschermen tegen veiligheidsrisico’s. Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) donderdag.

Niet nieuw 

De Correspondent meldde donderdag dat wifi-netwerken in de treinen van NS onveilig zijn en makkelijk kunnen worden afgetapt. Volgens de NS is dat bepaald niet nieuw: ‘Het is al vier jaar lang een onbeveiligde, gratis dienst die voor iedereen toegankelijk is’, aldus een woordvoerder.

Virtueel privé-netwerk 

Het NCSC van het ministerie van Veiligheid en Justitie raadt bezorgde gebruikers in een vernieuwde factsheet aan om een VPN te maken. Een VPN is een virtueel privé-netwerk waarmee een beveiligde verbinding tussen telefoon, laptop of tablet en de server gemaakt wordt. Doordat de verbinding daarbij is versleuteld kunnen anderen niet meekijken. Een VPN is eenvoudig aan te maken via een account bij een VPN-aanbieder. Het nadeel is dat er kosten aan verbonden zijn, aldus het NCSC. Arriva, een van de ov-bedrijven die openbaar wifi aanbieden, geeft dezelfde tip. Ook raadt Arriva gebruikers aan persoonlijke gegevens alleen te versturen naar beveiligde websites en via 'secure e-mail'.

Gemeenten 

Bij gemeenten komt de onveiligheid van open wifi-netwerken langzaam op de kaart. Verschillende gemeenten en overheden hebben inmiddels een gesloten wifi-netwerk. Tijdens een FAMO-congres in april werden ambtenaren middels een live hackdemonstratie van KPN moeiteloos gehackt, zo constateerde Binnenlands Bestuur. De congresdeelnemers werd uitgelegd dat ze te maken hadden met een zogeheten Man-in-the-Middle-aanval, waarbij er een open Wifi-verbinding wordt nagemaakt en de hacker inzicht krijgt in de ontvangen bestanden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
Als reactie op Ellen:
Het is zo dat bij het gebruik van een wifi andere mensen in hetzelfde gebouw waar jij zit of de eigenaar van het netwerk gemakkelijk kan meekijken als je het internet gebruikt. Wanneer je een VPN dienst gebruikt is je internetverkeer versleuteld en dus niet zichtbaar voor kwaadwillende. Een overzicht van vpn diensten en meer informatie hierover kan je vinden op http://vpndiensten.nl .
Door Ellen op
De hele waarschuwing lijkt toch neer te komen op "let op, als u een briefkaart verstuurt dan kan de tekst ook door anderen dan de geadresseerde gelezen worden". Duh.
Elke fatsoenlijke site waar persoonsgegevens heen moeten gebruikt TLS dus hoezo al je gegevens zijn zichtbaar?
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Hoe het komt, weet ik niet. Maar als ik lees "overheid adviseert over beveiliging netwerken" krijg ik immense giechelbuien.....