Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheden moeten sneller reageren op ICT-ontwikkelingen

Overheden moeten sneller reageren op ICT-ontwikkelingen in de markt. Nu wachten ze te vaak met regels en beleid tot er meer duidelijk is over de nieuwe technologie of de ontwikkeling ervan in de markt. Op een later moment met regels komen, is echter vaak lastiger en ook kostbaarder. Dat staat in een rapport van het Centraal Planbureau.

11 augustus 2016

Overheden moeten sneller reageren op ICT-ontwikkelingen in de markt. Nu wachten ze te vaak met regels en beleid tot er meer duidelijk is over de nieuwe technologie of de ontwikkeling ervan in de markt. Op een later moment met regels komen, is echter vaak lastiger en ook kostbaarder. Dat staat in een rapport van het Centraal Planbureau.

Centrale rol
ICT speelt een centrale rol in de economie: de grootste bedrijven zijn ICT-bedrijven en ICT wordt steeds meer gebruikt. Het maakt nieuwe toepassingen mogelijk, zoals platformen en robots. Maar ook het 'internet der dingen', waarbij bijvoorbeeld machines, auto's, thermostaten, verkeerssystemen en koelkast online zijn.
 

Risico's
Die nieuwe technologieën veranderen de economie. Tegelijkertijd brengen ze risico’s voor publieke belangen met zich mee, stelt het CPB, bijvoorbeeld voor veiligheid en betrouwbaarheid. Beleidsmakers moeten die belangen waarborgen, en eventueel ook ingrijpen. Omdat de kosten van nieuw beleid ook nog eens kunnen veranderen over de tijd (zoals het achteraf aanpassen van de beveiliging van miljoenen sites) moet de overheid niet te lang wachten met regels en beleid.

Faciliteren

Bij andere ICT-toepassingen, zoals zelfsturende auto’s of Uber, kan de overheid experimenten faciliteren of zelf op lokaal of regionaal niveau experimenteren om onzekerheid over de technologie te verkleinen, adviseert het Centraal Planbureau. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Groeneveld / Leveranciersmanagement
Nieuwe technologieën worden soms schoorvoetend toegepast. Overheden zouden er goed aan doen om een kleine innovatiegroep op te zetten die nieuwe ontwikkelingen in een vroegtijdig stadium spot en kijkt hoe die technologie ingezet kan worden. Niet vanuit technology push, maar redenerend vanuit het verbeteren van de dienstverleningskant. (Ik schrijf hier vanuit gemeentelijk perspectief, omdat dat mijn werkterrein is). Door in een vroegtijdig stadium na te denken over toepassingsmogelijkheden kunnen overheden samen met marktpartijen nadenken over het realiseren van werkbare oplossingen. Het vereist wel dat gemeenten tempo maken met het adopteren en implementeren van de laatste versie van standaarden (zoals IPv6 en koppelvlakstandaarden), om eenvoudig(er) te kunnen aansluiten op nieuwe ontwikkelingen. Het vereist ook dat marktpartijen zich (meer) verdiepen in processen van de overheid om te voorkomen dat bedachte oplossingen in de praktijk niet bijdragen aan gewenste effectievere werkwijzen. Gemeenten zullen met marktpartijen goede afspraken moeten maken over de te realiseren doelen, de scoop, de benodigde investeringen en de mogelijkheid om oplossingen uit te rollen naar andere overheidsorganisaties. Dat vergt vanuit gemeenten strak leveranciersmanagement en opdrachtgeverschap. Iets waarin veel gemeenten (nog) niet in uitblinken.
Dick van Elk / Directeur
De overheid zou zich veel meer moeten realiseren dat TECHNOLOGIE om een maatschappelijke visie vraagt. Niet de technologie, uiteindelijk een hulpmiddel, zou de invloed op de samenleving moeten bepalen, maar de samenleving zou moeten bepalen welke technologie zij verantwoord vindt en dus wenst. Zo is het echter niet meer. dat komt deels door de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt, deels door de complexiteit van en kennis over technologie bij de overheid en de samenleving. Het belangrijkst m.i. is echter het ontbreken van een moreel kader waaraan ontwikkelingen in de samenleving in het algemeen en technologische ontwikkelingen getoetst kunnen worden.



Technologiën als Robots, maar b.v. ook Uber en financiële technologie, maken gebuik van ICT.



Overheden dienen, namens de samenlevingen waaraan zij ten dienste staan(!), een visie te hebben op de - gewenste en ongewenste - rol van technologie en ze vanuit die visie te faciliteren of te verbieden of, tenminste, ze aan de samenleving te ontraden.
Advertentie