Advertentie
digitaal / Nieuws

OSF maakt gemeenschappelijke regelingen openbaar

Open State Foundation (OSF) wil met het nieuwe platform OpenGR meer inzicht en controle op gemeenschappelijke regelingen van gemeenten en provincies. Er is nu informatie te vinden over 464 gemeenschappelijke regelingen en 514 deelnemers.

10 maart 2016

Open State Foundation (OSF) wil met het nieuwe platform OpenGR meer inzicht en controle op gemeenschappelijke regelingen van gemeenten en provincies. Er is nu informatie te vinden over 464 gemeenschappelijke regelingen en 514 deelnemers.

Gebrek aan transparantie 

Een gemeenschappelijke regeling kan op vele manieren tot stand komen. De GGD is een voorbeeld een gemeenschappelijke regeling, maar ook een recreatieschap of regionale uitvoeringsdienst, zoals afvalverwerking, werkvoorziening en het beheer van lantaarnpalen. De stichting, die ook werkt aan Open Spending en Open Raadsinformatie, bespeurt al langer dat lokale volksvertegenwoordigers klagen over gebrek aan controle en transparantie bij deze regelingen. Met OpenGR hoopt de stichting op verbetering. Door informatieverzoeken op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur, gericht op twaalf provincies die toezicht houden op regelingen van waterschappen en gemeenten, wist OSF vooralsnog enkele honderden regelingen in kaart te brengen.

Informatie nog niet compleet
Niet alle regelingen zijn daarmee in OpenGR terug te vinden. De komende tijd probeert OSF de database uit te breiden. Uit de tellingen tot nu toe heeft provincie Zuid-Holland het grootste aantal regelingen (85), gevolgd door de provincie Noord-Holland (77), Gelderland (68) en de provincie Noord-Brabant (53). De provincies Flevoland (9) en Overrijssel (6) hebben het minst aantal regelingen. Een gemeente neemt gemiddeld deel aan 7 gemeenschappelijke regelingen.

Initiatiefvoorstel
In de Tweede Kamer ligt een initiatiefvoorstel voor om het aantal gemeenschappelijke regelingen te beperken. De Raad voor openbaar bestuur is van mening dat lokale volksvertegenwoordigers meer zeggenschap moeten hebben over deze regelingen. Colleges dienen daarnaast meer informatie te verstrekken en transparanter te zijn over financiën en besluiten van deze samenwerkingsverbanden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Het doel van gemeenschappelijke regelingen is meestal dat een paar mensen heel veel meer gaan verdien. Een voorbeeld is het salaris van de directeur van Leisureland / Apeldoorn. Meer dan 310.000 per jaar ........
Advertentie