of 59221 LinkedIn

Open data nu ook fysiek op één plek

De NedDat Foundation heeft een eigen plek gecreëerd voor alle open data van de Nederlandse overheid. Die moet de gebreken van de officiële site data.overheid.nl gaan ondervangen.

De NedDat Foundation heeft een eigen plek gecreëerd voor alle open data van Nederlandse overheidsorganisaties. De NedDat hub moet de gebreken van de officiële site data.overheid.nl gaan ondervangen, zegt de secretaris.


Meer dan een index
Op de NedDat Hub zijn vanaf vandaag bijna 5000 datasets te vinden (waarvan tweederde van het CBS afkomstig is). De site is opgezet omdat het met open data in Nederland nog niet echt wil vlotten. Er is een centrale plek voor open data - data.overheid.nl van BZK - maar dat is alleen een index die verwijst naar een groot aantal zeer verspreide bronnen. En daar komt bij dat veel van de links in de index niet of gebrekkig werken. NedDat heeft de bestanden verzameld en fysiek op één plek ondergebracht. "We hebben zelf gekeken welke opendatabronnen we konden vinden en deze toegevoegd", zegt secretaris Mart-Jan van Kalkeren. "Nog niet alle metadata is compleet, maar daar gaan we de data-aanbieders nog over benaderen."

Niet concurrerend
Afgezien van het fysiek verzamelen van de beschikbare datasets wil NedDat ook de historische data opslaan. Van Kalkeren noemt Rijkswaterstaat als voorbeeld: "Het wordt bijvoorbeeld interessanter als je de actuele dagelijkse waterstanden over een langere periode kunt analyseren." In bredere zin hoopt hij met het initiatief het hergebruik van open data in Nederland te verbeteren. De site data.overheid.nl, waarvoor BZK verantwoordelijk is, heeft kritiek gekregen vanwege de gebreken, onder andere van Open State Foundation. Van Kalkeren zegt dat BZK niet ongelukkig is met het nieuwe initiatief en dat er goede contacten zijn.

Hergebruik stimuleren
Van Kalkeren gaat ervan uit dat dit 'nog maar het begin' is. De site moet ook als discussieplatform gaan dienen en het hergebruik moet ook gestimuleerd worden via 'linked open data', waarbij de onderlinge relaties tussen datasets een rol spelen. De benodigde investeringen hoopt NedDat onder andere terug te verdienen door data-aanbieders de mogelijkheid te geven een eigen sub-portaal op de site aan te schaffen. Daarmee zou de aanbieder kunnen besparen op kosten en tijd die zijn gemoeid met het volgens de overheidsrichtlijnen aanbieden van opendatasets.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ron Bloksma op
Niets nieuws onder de zon. PDOK van het Kadaster zorgt ook voor fysieke kopieën van open geo-data sets van overheisorganisaties. En dan hebben we nog 'ArcGIS Online' van Esri Nederland. Die trekt ook grootschalig kopieën van geo-overheidsdatasets om ze beter (d.w.z. voor het ESRI platform) toegankelijk te maken. En daar worden actief de updates van dataleveranciers gemonitoord.