Advertentie
digitaal / Nieuws

Ook Utrecht stort zich in open data

Utrecht houdt een open data bijeenkomst, het vrij ter beschikking stellen van gegevens die breder inzetbaar zijn dan waarvoor de beheerder ze heeft verzameld.

19 juni 2012

Utrecht zoekt net als andere steden naar toepassingsmogelijkheden van open data. Maar de stad kiest wel meteen voor twee thema’s - en geen wedstrijd. “En over een halfjaar is het hartstikke concreet”, aldus wethouder Kreijkamp.

Bijeenkomst
Dinsdag houdt Utrecht een regionale ‘inspiratiebijeenkomst’ over open data, het vrij ter beschikking stellen van gegevens die wellicht breder en nuttiger inzetbaar zijn dan het doel waarvoor de beheerder (vaak overheden) ze heeft verzameld. Utrecht, Amersfoort en de provincie kijken samen met bedrijven, kennisinstellingen en inwoners hoe overheidsinformatie is te gebruiken.

Geen wedstrijd
De gemeente Utrecht heeft daarbij specifiek gekozen voor twee thema’s: bereikbaarheid/mobiliteite en het beheer van openbare ruimten. Wethouder Organisatievernieuwing Jeroen Kreijkamp: “We hebben gekozen voor die twee omdat die redelijk wat mogelijkheden bieden. We kiezen dus niet voor een wedstrijd waar dan één bepaald idee uitkomt. We gaan echt kijken of we specifiek op die onderwerpen samen met de stad ontwikkelingen kunnen gaan doen.”

Participatie
Kreijkamp is als wethouder Organisatievernieuwing met name geïnteresseerd in een transparantere overheid. Maar ook in een overheid die niet meer alles zelf doet en daar zouden goede ‘apps’ op het gebied van die twee themas goed bij kunnen helpen.

Bomen
“Waar we naar streven is dat bewoners een deel van het onderhoud dat de gemeente nu doet, zelf gaan doen. Groenvoorzieningen en parken onderhouden is een voorbeeld. Daar moet je dan wel de gegevens over beschikbaar maken, zoals onze Bomenspiegel. En zoiets geldt ook voor het verkeer, met informatie over wegomleidingen, parkeervoorzieningen enzovoort, zodat je daarmee de bereikbaarheid laat vergroten door slimmeriken uit de stad.” Open data is volgens kreijkamp daarbij een essentiële grondstof.

Zoeken
Het is ook in Utrecht nog zoeken naar de juiste aanpak van open data, beaamt de wethouder. “Maar eind september houden we een symposium om te laten zien wat ervan is terechtgekomen. Dan is het hartstikke concreet.”

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bram van Beek / projectleider
Voor de goede orde, de inspiratiemiddag Utrecht Open(t) Data betrof de hele regio Utrecht - waaronder ook de gemeente Utrecht.
Advertentie