Advertentie
digitaal / Nieuws

Oldenzaal draagt ICT over aan Hengelo

De gemeente Oldenzaal besteedt dit jaar haar ICT uit aan Hengelo. Maar de gemeente is voorzichtig met bredere vormen van samenwerking.

06 maart 2013

De gemeente Oldenzaal besteedt dit jaar haar ICT uit aan Hengelo. Maar de gemeente is voorzichtig met bredere vormen van samenwerking.

Kwetsbaar onderdeel
Net al veel andere kleinere gemeenten ziet Oldenzaal dat ICT voor de gemeente een pijnpunt wordt. "De ontwikkelingen gaan door en het is toch een kwetsbaar organisatieonderdeel. Je moet je afvragen of je dat nog zelfstandig wilt doen", zegt burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal. Die vraag is nu beantwoord. Oldenzaal gaat voortaan ICT-diensten (hardware, software, telefonie) inhuren bij Hengelo. Een paar ICT-medewerkers komen in dienst van de gemeente Hengelo.

Van onderen opborrelen
Dat is geen grote reorganisatie, bevestigt Schouten. Oldenzaal houdt zich vooralsnog ver van grote stappen. "In 2012 is het Shared Services Netwerk Twente opgericht voor 14 gemeenten. Dat is bedoeld om allerlei samenwerkingsvormen op het gebied van bedrijfsvoering te organiseren. Maar op ICT-gebied voelen wij ons thuis bij de manier waarop Hengelo dat aanpakt. Ik sluit niet uit dat we dat op den duur op Twentse schaal zullen doen. Maar het moet niet opgelegd worden; we willen het wel van onderen laten opborrelen."

Territoriale consequenties
Oldenzaal werkt ook al samen met andere gemeenten op het gebied van gemeenschappelijke belastingheffing. Samenwerken op afzonderlijke thema's is het devies, maar dat hoeft niet zo te blijven, zegt Schouten. "Als steeds dezelfde groep gemeenten daar aan deelneemt, kun je bundelen." Maar deelname aan de geplande samenwerking op het gebied van de gehele bedrijfvoering tussen Enschede en Almelo is nu voor Oldenzaal 'een stap te ver', vindt hij. Oldenzaal hoedt zich voor onomkeerbare keuzes. De actuele 100.000+-discussie speelt daarbij een rol, bevestigt Schouten. "We willen niet in samenwerkingsverbanden terechtkomen waar straks territoriale consequenties aan zijn verbonden."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie