Advertentie
digitaal / Nieuws

Noordwijk gaat bewust de cloud in

De gemeente Noordwijk heeft sinds kort een deel van het nieuwe ICT-landschap in de 'cloud' ondergebracht.

06 april 2012

De gemeente Noordwijk heeft sinds kort een deel van het nieuwe ICT-landschap in de 'cloud' ondergebracht.

Knooppunt

Het belangrijkste gegevensknooppunt van de gemeente Noordwijk is volgens verantwoordelijk wethouder Leon van Ast buitenshuis gezet om op een veilige manier kosten te besparen en flexibel te kunnen zijn. "Het is een belangrijke stap in het waarmaken van onze kerncompetenties. We zijn per definitie geen automatiseerder en voor een organisatie van onze beperkte omvang is dit een goede optie, zeker als dat gebeurt in samenwerking met een professionele partij die ook voor goede beveiliging zorgt."

Overgang
Noordwijk zit midden in de overgang naar een moderne applicatie-infrastructuur en stond bij de uitrol van de vorig jaar gekozen 'front- en midoffice-oplossing' (de Makelaarsuite van PinkRoccade) voor de keus deze deels buitenshuis neer te zetten. "We hebben bij de gegevensmakelaar een bewuste keus gemaakt voor de private cloud. Wij denken dat de toekomst van een deel van onze dienstverlening in de cloud zit. Het gaat om een optimale gegevensdistributie voor onze burgers." Van Ast denkt bijvoorbeeld aan de toekomstige Persoonlijke Internet Pagina van burgers, die rechtstreeks vanuit de cloud wordt geserveerd.

Complex
Voor PinkRoccade is Noordwijk de eerste klant die voor deze optie kiest. Volgens Van Ast is het project zelf wel technisch complex geweest voor de IT'ers van de gemeente. Er zijn maar liefst 105 verbindingen gelegd met de gemeentelijke systemen voor bijvoorbeeld de begraafplaatsadministratie, de omgevingsvergunningen en de basisregistraties.

Privacy
Een belangrijk aandachtspunt was bij voorbaat de gegevensbescherming. In een brief aan de gemeenteraad over de nieuwe oplossing benadrukt het college het feit dat de gegevens van de Noordwijkse burgers in een 'private' cloud staan, die fysiek is afgeschermd van de rest van het internet. De gegevens kunnen dus niet onder de Amerikaanse Patriot Act vallen en dus ook niet door de overheid van de VS worden opgevraagd. "Dat vond ik voor mezelf ook een issue", zegt Van Ast. "Een private cloud is in principe niet benaderbaar door derden. Daarbij is het ook belangrijk dat de burger ziet dat dit exclusief voor Noordwijk is ingericht."

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter
Benieuwd naar de functies en de bijpassende competentieniveaus die Noordwijk in huis heeft om hier de touwtjes in handen te houden. Of wordt dat ook ingehuurd?
Frank / Enterprise Architect
Gegevens in een private cloud van een externe cloud leverancier zegt niets over het wel of niet kunnen opvragen van deze gegevens door de Amerikaanse overheid. Als de cloud leverancier een Amerikaans bedrijf is, moet het voldoen aan de Patriot Act, ook als de gegevens waar het om gaat in een private cloud staan op Nederlands grondgebied.
Advertentie