Advertentie
digitaal / Nieuws

NOiV meldt vooruitgang

In de nieuwe NOiV-ranking boeken overheden vooruitgang met open source en open standaarden.

01 juli 2009

Overheden boeken vooruitgang met het realiseren van het actieplan NOiV. Dat concludeert het programmabureau Nederland Open in Verbinding uit zijn nieuwe ‘ranking’, die de voortvarendheid van ministeries, gemeenten en andere (semi-)overheidsinstanties met open standaarden en open source software inventariseert.

De ministeries hebben volgens de ranking de actielijnen uit het actieplan NOiV gemiddeld voor 64% gerealiseerd. Bij de grote uitvoeringsorganisaties en de provincies liggen de percentages respectievelijk op 40 en 39 procent. Bij de waterschappen en de gemeenten komen ze uit op 25 en 29 procent. Bij de vorige ranking (gemeten in oktober) waren de percentages: ministeries 41%, provincies 31%, waterschappen 20% en gemeenten 18%. Die ranking werd overigens door NOiV zelf weer teruggetrokken omdat de cijfers niet betrouwbaar zouden zijn.

NOiV heeft In mei en juni van dit jaar alle ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten en uitvoeringsorganisaties met een vragenlijst benaderd. De respons bedroeg in totaal 41 procent. Vooral bij de gemeenten (waarvan Groningen met 81,5 procent de maximumscore behaalde) is er nog veel winst te behalen, denkt NOiV. Niet verwonderlijk, gezien de houding die de gemeenten hebben geëtaleerd naar aanleiding van een Wob-verzoek over hun NOiV-voortgang. “Blijkbaar hebben we de voordelen nog niet overtuigend genoeg gebracht”, zei staatssecretaris Frank Heemskerk bij het in ontvangst nemen van het rapport. “Hiervoor gaat NOiV de komende tijd nog actiever met medeoverheden samen optrekken. Tegelijkertijd moeten we ook de hand in eigen boezem steken, want ook binnen het Rijk en bij de andere overheden is er nog heel erg veel werk te verzetten”, aldus Heemskerk.

Uit NOiV-onderzoek blijkt ook dat er bij het Rijk ruim 200 open sourcepakketten in gebruik zijn. Die worden vooral gebruikt ‘onder de motorkap’, zoals bij besturingssystemen, databasemanagementsystemen en webservices. Dat wil zeggen onder andere Linux, Apache, MySQL en de browser Firefox. Heemskerk pleitte voor meer hergebruik van open sourcesoftware. “Dit scheelt de belastingbetaler geld en hierdoor komt met publiek geld ontwikkelde technologie breed beschikbaar. Ook staat de vrees voor hoge transitiekosten voor de overschakeling naar open source nog te veel overheden in de weg.” (FB)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie