Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuwe website voor Rijks ict-projecten

De rijksoverheid plaatst vanaf vandaag informatie over grote ICT-projecten en ICT-projecten met een hoog risicoprofiel op een website.

23 mei 2011
De rijksoverheid plaatst vanaf vandaag informatie over grote ict-projecten en ict-projecten met een hoog risicoprofiel op een website.

Doorlooptijd

De website is ervoor bedoeld dat de voortgang van deze projecten, inclusief doorlooptijd en uitgaven, door iedereen kan worden gevolgd. De site wordt als een dashboard ingericht, geïnspireerd door de site waarop de Verenigde Staten de federale ict-projecten presenteert.

 

Minister verantwoordelijk

De projecten worden minimaal een maal per jaar geactualiseerd. Elke minister is zelf verantwoordelijk voor het actualiseren van het ict-dashboard en voor de informatie van zijn of haar projecten. Het adres van de website is www.rijksictdashboard.nl.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adriaan
Dit ziet er best aardig uit. Probleem is dat het een bepaalde 'rationaliteit' uitstraalt die er maar beperkt is.
- projecten zijn politiek geladen of politiek gestuurd
- projectstatus wordt 'naar' rapportage geschreven. 'Er is voortgang, heus!'
- dashboard biedt een 'illusie van controle'. Het is erg lastig werken met 'smileys' in complexe ICT projecten.

Ron Linssen / Senior Management Consultant
Goed nieuws, alle projecten staan op GROEN ! Dit betekent dat met dit dashboard al direct blijkt dat de controle op projecten beter wordt en het falen van IT projecten bij de overheid tot het verleden behoord.
Of mis ik iets ?
Of mist iets anders ?
Goed initiatief maar als het hierbij blijft, vooral windowdressing.
Daan Rijsenbrij / architect
Goed initiatief! Hebben wij als belastingbetalers recht op.

Ik neem aan dat net als bij grote projecten bij wegen en gebouwen, expliciet wordt vermeld wie de opdrachtgever is, wie de (hoofd)architect en wie de bouwer(s).

Het zou ook niet misstaan als de auditors expliciet worden vermeld.

Mark Paauwe / Enterprise Architect voor Overheid en Finance
Dit is een website waar ik al lang van droom. Prachtig eerste aanzet en begin.

Een klein puntje van aandacht is de bron van de informatie en de kwaliteit van de informatie. Bijvoorbeeld het programma mGBA loopt al sinds 2001 en heeft denk ik meer gekost dan hier staat aangegeven.

Ik mis op de website per project een link of inzicht naar de mijlpaalproducten per fase.

Je zou dan de programma’s kunnen zien dat er een business case in het verleden is gemaakt die nu wellicht niet meer of juist nog steeds voldoet, en dat het projectplan, het programma van eisen, de architectuur en het ontwerp wel of niet aanvullend of vervangend en overlappend zijn aan elkaar.

Een enterprise architect en solution architect zijn nieuwe functies binnen de onderneming. Deze functies verhogen, mits correct ingezet, significant met hun architectuurontwerp en architectuurprincipes de kwaliteit van de integrale bedrijfs/-ict-oplossing die worden gerealiseerd in projecten.

Ik mis daarom, net zoals als Daan Rijsenbrij, duidelijke projectinformatie als opdrachtgever, aannemer, uitvoerder en enterprise architect.

Per project zou dan bij de architect download-link naar een A0-formaat blauwdruk of artist impression kunnen worden geplaatst, zodat wij de pracht en praal van een project kunnen aanschouwen. Het is tenslotte ons belastinggeld dat wordt uitgegeven, mogen we er dan ook van genieten?

Ook zou per project de top drie aan architectuurprincipes kunnen worden aangegeven die tonen op welke gehandhaafde wijze het resultaat van het project gaat werken en voordelen gaat opleveren. Dus in eenvoudige bewoording hoe het resultaat gaat werken.

Bijvoorbeeld architectuurprincipes zoals:
‘Voortaan als burger geen verkeerde aanslagen ontvangen meer doordat/omdat…’
of ‘Altijd als ondernemer binnen x weken een goedgekeurde bouwvergunning verkrijgen doordat/omdat…’
of ‘ Door…. wordt ervoor gezorgd dat het ministerie voortaan efficiënter werkt bij het verstrekken van uitkeringen waarmee…’
of ‘Door … krijgt een burger altijd het zelfde antwoord ongeacht welk kanaal hij gebruikt om zaken te doen met de overheid’

Ik ben benieuwd overigens of elk project wel een A0-formaat ontwerptekening heeft en een top drie van architectuurprincipes.
Ik kan er van verschillende projecten geen vinden. Deze website zou een relevante bron hierin kunnen gaan spelen.

Heeft iemand overigens voor mij een link waar ik A0-formaat ontwerptekening van een overheidsproject kan vinden?

mark@paauwe.info
Nico / zzp
Waarom een website die 1 keer per jaar wordt bijgewerkt door het ministerie. Voor wie is die site dan?
De kamer wordt nu al regelmatig over deze projecten geinformeerd. Dit gebeurt vaker dan 1 keer per jaar. Waarom wordt deze informatie er niet opgezet door bzk die de regie heeft. Anders wordt het weer zo'n pr-site, waarbij alle problemen vooral niet vermeld worden die allang bij de kamer liggen.
Daan Rijsenbrij / architect


Ik ben het helemaal eens met Nico. De verantwoording over deze projecten zou moeten geschieden onder de RijksCIO en de digitale Rijksbouwmeester (coördinerend architect op rijksniveau).

Ik vind dat Mark gelijk heeft in zijn vraag naar meer details. Maar ik zou al lang blij zijn als de verantwoordelijken meer zichtbaar worden. Eén van de basisproblemen bij automatisering is te lage discipline en daarmee verwant een te grote vrijblijvendheid.

Ik vind dat publiekelijk bekend moet zijn (naam van een persoon) wie de opdrachtgever is. Die krijgt alle roem als het lukt en alle blaam als het mislukt door zijn/haar falen. Bij een dergelijke publieke accountability zal een opdrachtgever bij bepaalde projecten wellicht een personal coach inhuren om hem on the job te helpen uit eigen inzicht de juiste beslissingen te nemen. Ik zie vaak dat er beslissingen worden genomen door opdrachtgevers zonder dat zij de impact voor hun beslissingen overzien.

M.m. moet hetzelfde gelden voor de architect. Je moet als architect geen klus aannemen die je niet aan kan, want dan loopt je het risico en plein public af te gaan. Een schandpaal voor slechte architecten helpt de beroepsgroep op te schonen.

Auditen is een graad moeilijker dan ontwikkelen, daarom hebben IT-auditors een hoger uurtarief. Het vergt een egoloze beoordeling of iets goed genoeg is. Ook daar zou de vrijblijvendheid af moeten.


Advertentie