Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuw IND-systeem draait bijna op volle kracht

Het vertraagde nieuwe ICT-systeem van de IND, INDiGO, draait inmiddels goed, blijkt uit de voortgangsrapportage van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

25 februari 2013

Het vertraagde nieuwe ICT-systeem van de IND, INDiGO, draait inmiddels goed, blijkt uit de voortgangsrapportage van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. INDiGO is nu het 'primaire systeem'.

Uitstel
Al enkele jaren moet de voor de IND verantwoordelijke staatssecretaris melding maken van verdere vertraging bij de uitrol van INDiGO, dat het oude INDIS-systeem van de IND vervangt. Invoering van het nieuwe systeem kan de personele capaciteit bij de IND met 850 fte reduceren, zo is becijferd. Maar beheer- en uitvoeringsproblemen zorgden herhaaldelijk voor vertraging, waardoor ingeboekte besparingen (naar verwachting 45 miljoen euro per jaar) niet werden gerealiseerd en er extra geld bij moest voor een tijdelijke beheerorganisatie.

Aanvragen via INDiGO
Van de bij de IND binnenkomende aanvragen wordt inmiddels 85 procent in INDiGO afgehandeld, meldt Teeven nu. Dat was drie maanden geleden nog maar 20 procent. SInds dat moement is een paar maal een nieuwe versie geïnstalleerd en de onvermijdelijke kinderziekten konden daarbij snel opgelost worden. INDiGO kan nu naast de procedures van asielzoekers ook bijvoorbeeld de procedures voor naturalisatie en beroepsprocedures verwerken. Momenteel is de IND bezig met het converteren van lopende en afgesloten procedures uit INDIS.

Kosten verder opgelopen
Teeven meldt dat de totale kosten van INDiGO eind 2012 zijn opgelopen tot 95,5 miljoen euro. Voor 2013 is al wel een besparing van 45 miljoen euro ingeboekt in de begroting van de IND. Teeven zegt verder te willen investeren in de 'onderhoudbaarheid en toekomstvastheid' van INDiGO, zonder daarvoor bedragen te noemen.

Wet MoMi kan van start
De Wet modern migratiebeleid (MoMi), door de Kamer aangenomen in november 2010, kan door de voortgang met INDiGO nu ook in werking treden. Oorspronkelijk zou die wet begin 2011 in werking treden, maar dat moest door de INDiGO-vertraging wroden uitgesteld. Teeven voorziet nu 'deze zomer' als startmoment voor de wet MoMi.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie