of 59232 LinkedIn

Nederland vijfde op VN-ranglijst e-overheid

In de resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek van de VN naar de ontwikkeling van de e-overheid en online dienstverlening komt Nederland wereldwijd op de vijfde plek.

In de resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek van de VN naar de ontwikkeling van de elektronische overheid en online dienstverlening komt Nederland wereldwijd op de vijfde plek.

Van 2 naar 5
Op nummer één staat net als twee jaar geleden Zuid-Korea. Nederland is van de tweede naar de vijfde plek opgeschoven, vooral door de grote vooruitgang die Australië (2), Singapore (3) en ook Frankrijk (4) gemaakt hebben. In de top-tien zijn geen arme landen te vinden; de belangrijkste factor die een rol speelt bij het behalen van een hoge 'E-Government Development Index'-score zijn volgens de VN de gedane investeringen in telecommunicatie, mensen en online diensten.

E-participatie
Nederland staat samen met Zuid-Korea wel bovenaan de VN-ranglijst op het gebied van e-participatie. De mate waarin de overheid de burgers op digitale wijze invloed geeft en middels e-consultatie en -beïnvloeding betrekt bij beslissingen is in Nederland en Zuid-Korea het grootst, concludeert de VN. Uruguay, Frankrijk en Japan staan op 3, 4 en 5.

Duurzame ontwikkeling
De VN ziet 'e-government' (gedefinieerd als de inzet van ICT bij de overheid om processen en werkstromen te integreren en stroomlijnen, gegevens en informatie effectief te beheren, publieke dienstverlening te verbeteren en de communicaitekanalen met burgers te verbreden) als middel voor duurzame ontwikkeling op weg naar de Millenniumdoelen van begin deze eeuw.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.