of 59232 LinkedIn

Merendeel gemeentewebsites niet goed toegankelijk

De sites zijn niet goed te gebruiken door mensen die bijvoorbeeld blind of motorisch beperkt zijn. Van de 393 onderzochte gemeenten voldoet slechts 7 procent aan de standaarden voor toegankelijkheid. Zo’n 60 procent van de sites is ontoegankelijk.
2 reacties

De overgrote meerderheid van de gemeentewebsites is onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.

7 procent
De sites zijn niet goed te gebruiken door mensen die bijvoorbeeld blind of motorisch beperkt zijn. Van de 393 onderzochte gemeenten voldoet slechts 7 procent aan de standaarden voor toegankelijkheid. Zo’n 60 procent van de sites is ontoegankelijk. Deze gemeenten hebben wel een verklaring waarin staat dat er gewerkt wordt aan verbetering. Een derde van de gemeenten heeft geen toegankelijke website én geen verklaring.

Kleine gemeenten
Opvallend is dat vooral kleine gemeenten goed scoren op het vlak van toegankelijkheid. Van de grote gemeenten is Tilburg de enige die voldoet. In Nederland leven ongeveer 2,44 miljoen mensen met een beperking. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld niet goed kunnen zien of horen, moeite hebben met ingewikkelde teksten of geen muis kunnen gebruiken. Sinds begin dit jaar moeten alle overheidswebsites toegankelijk zijn voor iedereen. Alleen als er echt zwaarwegende redenen zijn kan een gemeente hiervan afwijken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martijn (Applicatiebeheerder) op
Goed om te zien dat er in ieder geval nog een aantal gemeentes zijn die aan de gestelde eisen voldoen. Wat wel opvalt is dat bij de eerste de beste gemeente die het predikaat 'goed' meekrijgt in de onderzoeksresultaten het zoeken op 'Melding openbare ruimte' heel wat resultaten oplevert maar waar ik nu precies een melding kan doen is mij niet duidelijk.
Ook de zogenaamde breadcrumb trail werkt niet vanuit de zoekresultaten met als gevolg dat je iedere keer opnieuw je zoekvraag moet intikken. Lijkt mij niet wenselijk als je bijvoorbeeld niet zo goed kan typen )(om wat voor reden dan ook).