Advertentie
digitaal / Nieuws

'Meer mogelijk met koppeling zorggegevens'

Ook zonder meteen tegen privacy-kwesties aan te lopen, kunnen veel gegevens over het gebruik van de zorg gekoppeld worden, stellen KING en CIZ.

16 januari 2014

Ook zonder meteen tegen privacy-kwesties aan te lopen, kunnen veel gegevens over het gebruik van de zorg gekoppeld worden, stellen KING en CIZ.  

Extra voorzieningen nodig
De komende decentralisaties nopen tot eerder en dichterbij interveniëren, maar daarvoor zijn wel extra voorzieningen nodig. Het combineren van verschillende soorten zorggegevens kan daarbij helpen, stelde directeur Tof Thissen van KING op het iBestuur-congres. De Stapelingsmonitor van KING is een voorbeeld, maar ook de Beleidsmonitor Zorg en Ondersteuning van CIZ, CAK, Vektis, Zorgverzekeraars Nederland en KING/VNG.

Kwetsbare profielen
De Stapelingsmonitor die KING in december presenteerde laat zien hoeveel er in een gemeente gebruik wordt gemaakt van in totaal 25 regelingen (zoals WMO, WIA, WAO, AWBZ, persoonlijke verzorging, bijzondere bijstand, wajong, IOAW, IOAZ, WSW). Verder toont de monitor hoe deze regelingen binnen huishoudens samenkomen (stapelen), ook binnen vier clusters van regelingen. “Zo kun je zoeken naar verklarende factoren, maar ook de kwetsbare profielen gaan herkennen”, stelt Thissen. De gegevens zijn het resultaat van koppeling op basis van het BSN, maar niet herleidbaar naar specifieke huishoudens. De monitor is per gemeente te vinden op de site waarstaatjegemeente.nl.

Tranquillizer-gebruik in kaart 
Op die site zal ook de Beleidsmonitor Zorg en Ondersteuning te vinden zijn, waarin gegevens van CIZ, CAK en Vektis op een vergelijkbare manier zijn gecombineerd. 'CIZ gaaat alleen al over een miljoen zorgindicaties', stelt bestuursvoorzitter Daan Hoefsmit van CIZ. 'Wij kunnen de gemeenten helpen een soepeler decentralisatie door te maken. We krijgen zo meer zicht op wat er in een postcodegebied gebeurt.' Het daadwerkelijke gebruik van indicaties wordt duidelijk, maar ook kan bijvoorbeeld (met Vektis-gegevens) het tranquillizer-gebruik in kaart worden gebracht. 

Signalering op adresniveau
Hoefsmit ziet veel meer mogelijkheden, waaronder signalering tot op adresniveau, maar dan moet er eerst aan de privacyregelingen worden gesleuteld. “Maar technisch kan het al wel”.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
Het zoveelste geval van 'Domme Manager'.



In het kader van Governance&Compliance zijn we gelukkig al een heel eind opgeschoten om ook 'accountability' in te richten. Dan zullen boetes en celstraffen tot op 'adresniveau', dus de veratnwoordelijk persoon kunnen worden uitgedeeld.



Misschien dat de heer Hoefsmid tegen die tijd eerst nadenkt voordat hij met Management Speak komt.

Of alvast een veiliger baantje heeft gezocht.
Kees Moormann / BABS
Privacy en informatiebeveiliging aanpassen/inregelen voordat een en ander in gebruik wordt genomen?

Een bekende aanpak wordt gevolgd. Het werkt als volgt.

Stap 1. Bedenk welk doel je wil bereiken.

Stap 2. Pas de privacy wetgeving aan zodat die niet meer strijdig is met het doel.

Stap 3. Je doel kun je probleemloos bereiken. Er is geen sprake van schending van de privacy.

Aad Cense / Psychiater
Daar waar commerciële en bureaucratische belangen aan de orde zijn, blijkt privacy een verhandelbaar en onderhandelbaar goed te zijn.

Bij gebrek aan ideeën, ethiek en principes werd de maakbare samenleving verleden tijd verklaard. Maar we krijgen er de maakbare, in cijfers te vatten, en in model te kneden burger voor terug.
August Biels / gewezen ambtenaar
"signalering tot op adresniveau" lees ik, en schrik me een hoedje. Dat kun j toch nauwelijks meer het ontzien van privacy noemen.



Maar gelukkig heeft Hoefsmit al een oplossing: er moet aan de privacyregelingen worden gesleuteld.



Mooi zo. En onschuldigen kunnen een VOG onthouden worden als Teeven z'n zin krijgt. Dwangarbeid voor onwillige werkweigeraars koomt er ook aan.



De treinen naar het oosten kunnen worden klaargezet. Willem en Max gaan samen met Rutte al op bezoek bij oom Poetin om de kunst van de dictatuur af te kijken, en de gasleveringen zeker te stellen.



Ik geloof niet dat ik vannacht erg goed zal slapen.....
Henk Bongers / burger
Ik denk dat met deze in het artikel gesuggereerde aantasting van de privacy het niet alleen in Groningen onrustig wordt.



Laat ik duidelijk zijn:

HANDEN AF VAN DE PRIVACY VAN MENSEN!!!



Laten we ons als burgers niet langer in de maling laten nemen door overheid en uitvoeringsorganisaties.

Kom op voor je rechten op privacy en accepteer geen overheidsdictatuur.
Yvonne Welings / gemeentearchivaris
Technisch is veel mogelijk en het is raadzaam eerst de privacy en informatiebeveiliging in te regelen voordat een en ander in gebruik wordt genomen.

Zie in dit verband ook de perikelen rondom de beveiliging Suwinet.

http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/informat …
Advertentie