Advertentie
digitaal / Nieuws

'Meedoen met OmgevingsAlert is keuze gemeente'

Gemeenten zullen niet worden gedwongen aan te sluiten op de app OmgevingsAlert, die onlangs de Nationale App-prijs won, meldt minister Plasterk.

06 februari 2013

Gemeenten zullen niet worden gedwongen aan te sluiten op de app OmgevingsAlert, die onlangs de Nationale App-prijs won. Dat meldt minister Plasterk naar aanleiding van kamervragen.

Makkelijker bezwaar maken
OmgevingsAlert is een smartphone-app die gebruikers een bericht stuurt als binnen een bepaalde straat van hun huis een omgevingsvergunning is aangevraagd, bijvoorbeeld op het gebied van bouwen en slopen, bomenkap of milieugerelateerde activiteiten. Een dergelijke manier van bekendmaken zou kunnen leiden tot het beter benutten van de wettelijke mogelijkheden om bezwaar te maken tegen dergelijke vergunningaanvragen, meent kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA), die zich baseert op een bericht in Binnenlands Bestuur.

Zelf bepalen
Plasterk beaamt dat digitale bekendmaking de toekomst heeft en dat de Wet elektronische bekendmaking (Web) overheden ook de mogelijkheid biedt dergelijke kanalen te gebruiken, naast het veelal gebruikelijke huis-aan-huisblad. Maar het tempo waarin die overstap wordt gemaakt, is aan de gemeenten. "Aan de tot de decentrale overheden behorende bestuursorganen wordt de ruimte gelaten om over te gaan op elektronische publicatie op een moment dat zij daartoe geëigend achten."

Aansluiten vrijwillig
OmgevingsAlert biedt momenteel de vergunningeninformatie van ruimt de helft van de gemeenten, maar met slechts een handvol gemeenten zijn daartoe vaste afspraken gemaakt. Aansluiten betekent voor de gemeenten dat zij de vergunningeninformatie uit hun systemen op een verwerkbare manier ter beschikking moeten stellen via data.overheid.nl, het verzamelpunt voor zogeheten open data van de overheid. Plasterk gaat de ontbrekende gemeenten echter niet aansporen aan te sluiten op de app zoals Oosenbrug vraagt. "Gemeenten kunnen zelf besluiten om bij het initiatief aan te sluiten. Ik beschouw de app als een goede ontwikkeling die ik dan ook toejuich."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet Kwadraad / omgevingswerker
Wellicht is een samenwerking mogelijk met het informatieloketomgevingsvergunning.nl waarop via een link heel eenvoudig de bekendmakingen van een gemeente zijn te vinden. Overigens een goed idee het Alert en voor gemeenten de uitdaging om hieraan volledige medewerking te geven. Het is tenslotte een prima systeem om de burgers en bedrijven goed en tijdig te informeren.
Advertentie