of 59221 LinkedIn

Landelijk Schakelpunt mag van rechter

De rechter heeft toestemming gegeven voor het gebruik van het Landelijk Schakel Punt, de opvolger van het Elektronisch Patiënten Dossier.
1 reactie

De opvolger van het omstreden EPD (elektronisch patiëntendossier), genaamd Landelijk Schakelpunt (LSP), is niet in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat heeft de rechter bepaald. Hij wees woensdag de eis van een huisartsenvereniging om het LSP te verbieden, af.

Beroepsgeheim en privacy
Zeker driekwart van de huisartsenpraktijken is al aangesloten bij het LSP. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen), die zo'n 700 leden telt, wilde de verdere ontwikkeling van het systeem door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) laten stopzetten. De huisartsenvereniging vindt dat het systeem zulke onvolkomenheden vertoont dat huisartsen bij deelname hun beroepsgeheim en de privacy van hun patiënten schenden.

Toestemming
Patiënten moeten zelf hun huisarts of apotheker toestemming geven om hun medische gegevens uit te wisselen met andere zorgverleners via het LSP. Volgens VPHuisartsen kan de patiënt echter niet bepalen welke gegevens aan welke zorgverlener en voor welk doel beschikbaar komen. De vereniging zei woensdag na de uitspraak te hopen dat patiënten zo verstandig zijn zich niet aan te melden voor het systeem.

Signaal
VZVZ laat in een reactie weten blij te zijn met het oordeel van de rechter. ,,Wij hopen dat de uitspraak van de rechtbank een signaal is voor veel zorgverleners om het LSP nu verder te gaan gebruiken. Dan kunnen patiënten er echt op vertrouwen dat hun vitale gegevens beschikbaar zijn op het moment dat het echt nodig is'', aldus voorzitter Ben van Miltenburg.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het standpunt van de VPH helpt niet mee om eindelijk eens wat transparantie in de gezondheidszorg te krijgen. Deze vereniging blijft ondanks de gerechtelijke uitspraak haar eigen weg volgen.
Kennelijk zijn de huisartsen vooral zelf benauwd voor kritische geluiden.