Advertentie
digitaal / Nieuws

Kritiek op stoppen met maandelijkse sirene

Het alarm bij rampen wordt vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid. Ouderenorganisaties vrezen dat dat vooral voor de oudste groep ouderen problematisch is.

24 maart 2015

De sirenes die elke eerste maandag van de maand om 12 uur bij wijze van test loeien, gaan verdwijnen. Het alarm bij rampen wordt vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid. Ouderenorganisaties vrezen dat dat vooral voor de oudste groep ouderen problematisch is.

Stoppen per eind 2017

Het besluit om te stoppen met de luchtalarmsirenes is eind vorig jaar al genomen door toenmalig minister Ivo Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij heeft het voorgelegd aan de voorzitters van de veiligheidsregio's, die nu bekijken hoe snel gestopt kan worden. Mogelijk is dat per eind 2017. De huidige sirenegeluiden worden afgegeven door 4283 zogenoemde WAS-palen. Hoewel met de afschaffing geen bezuiniging is beoogd, kost dat jaarlijks 3,6 miljoen euro.

Nooit een computer gebruikt

De maatregel is vooral voor 75-plussers nadelig. Het Nationaal Ouderenfonds pleit voor het behoud van de sirene. Die is voldoende hoorbaar voor mensen die niet stokdoof zijn. Van de 75-plussers heeft 83 procent geen ervaring met internet. Van hen heeft zelfs 54 procent nog nooit een computer gebruikt.

Associatie met gevaar

50PLUS heeft ook kritiek op het afschaffen van de sirenes. Volgens partijvoorman Henk Krol zullen veel mensen uitgesloten worden van een urgente alarmmelding doordat zij geen toegang hebben tot social media, mobieletelefoonverkeer of internet. Het luchtalarm levert bovendien bij iedereen een directe associatie op met gevaar, aldus Krol. 'Met een alarmmelding via mobiele telefoon of social media kan dat anders zijn: de associatie met gevaar is er niet bij een binnenkomend sms’je. Bij sommige mensen tingelt de telefoon de hele dag door. 's Nachts heeft ook lang niet iedereen zijn mobieltje aan staan. Luchtalarmering werkt dag en nacht', zegt Krol.


ANBO: probleem valt mee

Ouderenbond ANBO benadrukt dat ouderen niet zielig zijn, en dat er de laatste jaren onder hen een enorme inhaalslag is gemaakt in het gebruik van internet en de sociale media. Driekwart van de ouderen zit tegenwoordig op internet, zegt een woordvoerder. 'Wij hebben het idee dat het verdwijnen van de sirenes niet echt een probleem gaat worden’, aldus de woordvoerder van de ANBO. (ANP)

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter
Jammer voor de mensen die nu in NoordHolland wonen en de sirene/informatie afgelopen anderhalf uur nodig hadden.

Stroomstoring legt anderhalf uur heel NoordHolland plat..... Dus geen social media, internet, etc....

Ook ANP(server) lag eruit....



Hier is over nagedacht:

Hoe creëer ik een nog grotere chaos bij een ramp?



PDØMV
Hoe wil je in gods een NL alert verspreiden tijdens een stroom uitval waarbij zendmasten van providers zijn uitgevallen ?? En dan nog het feit dat NL alert op 3/4 van de smartphones niet eens werkt, en als het al werkt ontvang je hem wel of niet of te laat of te vroeg, na als er echt een ramp gebeurd kun je die hele Falende NLalert wel op je buik schrijven. Ik als radiozendamateur met zendmachtiging maak me niet snel druk om als alles faalt ben ik een van de weinige die nog steeds een radio netwerk in stand kan houden CQ op kan zetten doormiddel van noodstroomvoorziening, aggregaat staat al klaar :P

Elisabeth Oord / typiste
Hallo

Ik ben Elisabeth en ben t absoluut niet eens met minister Opstelten om de sirenes die de eerste maand afgaan te laten stoppen ! stel dat er iets engs gebeurd waar wel t luchtalarm moet waarschuwen en dan zijn ze er niet meer ik heb geen mobiel stel dat er eng weer opkomst is, of een bombardement of een brand met enge gifstoffen dan moeten we op straat toch gewaarschuwd kunnen worden ik heb geen zin om op straat verplettert te w0orden door eng gevaar van mij moeten ze bli9jven !

gr Elisabeth Oord uit Hoogeveen
August Biels / gewezen ambtenaar
Kortom: wie niet kan of wil meekomen in deze "moderne media maatschappij" mag van deze overheid doodvallen. Letterlijk desnoods.
E. de Bruijn
Het zou een goede aanvulling zijn op SMS Alert etc om gewoon via radio en tv kanalen een signaal af te geven, vergelijkbaar met het Amerikaanse Tornado waarschuwingssysteem. Steeds meer Mensen hebben radio en tv langdurig aan en vermoedelijk ook de ouderen. Dan bereik je een grotere doelgroep dan een SMS Alert.
Monique
Dus wordt je verplicht je mobieltje mee naar bed te nemen met het geluid aan :-(
Geert van Veen
Nu de spanning in de wereld oploopt en/of de kans op een noodtoestand of een overstroming binnen afzienbare tijd niet ondenkbeeldig is gaan we in Nederland steeds verder in het afbouwen of wegbezuinigen van van zaken waar we tientalle jaren op konden vertrouwen. Nadat we de dienstplicht en de BB hebben afgeschaft is het nu de beurt aan het luchtalarm. Het alarm dat door iedereen in Nederland wordt herkend. De kosten om dat alarm in de lucht te houden kunnen het niet zijn. Er moeten mogelijk 17 miljoen mensen gewaarschuwd kunnen worden.

Dat is ten enenmale onmogelijk om dat met NL-alert te doen. Doordat er mensen zijn die niet digitaal te bereiken zijn zullen en er ook heel veel telefoons uit of op zacht staan zal er zeer kostbare tijd verloren gaan.

En dan heb ik het nog niet over storingen bij de providers of aan het electriciteitsnet.
doeterniettoe / -
@Aug Biels:

Dat is al langer zo, kijk maar naar de 112-problematiek in bepaalde delen van het land.



OT:

En toen viel de stroom uit. Of zitten zoveel mensen op internet te zoeken naar wat er gebeurd dat alles plat komt te liggen.

Typerend voor de manier waarop de overheid (of is het toch de politiek) naar een mensenleven kijkt. Of in dit geval: heel erg veel mensenlevens.
Kaas !
bij zonnevlammen of EMP gaat dit niet werken.
Jan
Er zijn nog heel wat mobiele telefoons in gebruik waarop NL-alert niet werkt. Bovendien zetten veel mensen (terecht) hun mobiele telefoon 's nachts uit, want een mobiele telefoon op je nachtkastje verstoort je nachtrust door het blauwe licht en, naar sommigen menen, straling. Ook sms-jes werken dan dus niet. Rampen en oorlogsdreigingen kunnen dus maar beter overdag gepland worden...
Jeroen
" Hoewel met de afschaffing geen bezuiniging is beoogd, kost dat jaarlijks 3,6 miljoen euro." vind ik een schijntje voor een systeem dat wel zo ongeveer wereldwijd ingeburgerd is en betekenis heeft. Ben benieuwd hoe dat bereikt gaat worden met "social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes ", en tegen welke kosten......
European Multilateral Law Service Group / Woordvoerder
En zo heeft Big Brother dan ook vat op slapend Nederland via de slopende elektromagnetische straling.

M.J. Kappers / kiezer
Het gaat niet over ouderen, het gaat niet over 's nachts je mobiel aanhouden; het gaat over een openbare nutsvoorziening, die altijd en overal beschikbaar moet zijn.

Heeft iemand al uitgerekend hoeveel het onderhoud kost per paal? Het gaat om ca. €840 per jaar!!!! Hoeveel storingen zijn er? Wordt er afgeschreven en vernieuwd?
Advertentie