Advertentie
digitaal / Nieuws

Kamp: 'Meer regels is niet meer regeldruk'

Het aantal regels van overheidswege mag dan door de decentralisatie toenemen, dat betekent nog niet dat de regeldruk toeneemt, antwoordt minister Kamp op kamervragen.

22 mei 2013

Het aantal regels van overheidswege mag dan door de decentralisatie toenemen, dat betekent nog niet dat ook de regeldruk toeneemt. Dat stelt minister Kamp in antwoord op kamervragen.


Juist meer regels
Kamerlid Erik Ziengs wilde van de minister weten hoe het komt dat het kabinet schermt met een verlaging van de regeldruk met tien procent, terwijl volgens een inventarisatie op de website Sargasso er de afgelopen jaren juist meer regels zijn bijgekomen.

Andere definitie
Maar Kamp stelt dat het verminderen van regeldruk iets anders is dan het verminderen van het aantal regels. "Voor het kabinet omvat het verminderen van regeldruk het verminderen van administratieve lasten en nalevingskosten, alsook het verbeteren van de (digitale) dienstverlening, het verminderen van toezichtslasten en het gericht oplossen van belemmeringen in regeldichte domeinen." Regeldruk is daardoor uit te drukken in uren, en dus in euro's. In de periode 2010-2012 is er al voor 1 miljard euro aan regeldruk verdwenen, heeft het kabinet eerder gemeld, en voor 2017 moet er nog eens voor 2,5 miljard aan verbeteringen volgen.

Decentralisatie verlaagt regeldruk
De decentralisatie speelt een rol in de toename van het aantal regels op bepaalde gebieden, beaamt Kamp, maar dat is niet per se slecht. Decentrale overheden kunnen in hun regelgeving meer maatwerk leveren en zo beter aansluiten op lokale situaties. De (ervaren) regeldruk neemt door dat maatwerk juist af. Over de kwaliteit van de decentrale regelgeving kan hij niet oordelen, maar er is wel spraken van een 'gedeelde ambitie' om de regeldruk te verminderen, onder andere vastgelegd in de bestuursafspraken met de VNG. Kamp verwijst ook naar het convenant 'Smarter Cities', dat hij op 6 maart heeft ondertekend, samen met de grote steden. Daarin is het verminderen van regeldruk middels ICT-oplossingen een speerpunt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie