Advertentie
digitaal / Nieuws

Kamer toch voortvarend met onderzoek naar ICT

Het onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid dreigde in de knel te komen tussen andere onderzoeken en de komende verkiezingen, maar gaat nu toch door.

09 juli 2012

De Tweede Kamer zet toch enige druk achter het geplande parlementaire onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid. Het eindrapport moet nu in ieder geval nog in 2013 kunnen verschijnen.

Valreep
Het parlementaire onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid, waartoe in november 2011 werd besloten, dreigde in de knel te komen tussen andere onderzoeken en de komende verkiezingen. Maar op de valreep van het zomerreces heeft de Kamer alsnog besloten dat het onderzoek met enige voortvarendheid ter hand moet worden genomen.


Eerder

Het onderzoeksvoorstel is op 6 juli aangenomen, met dien verstande dat de planning iets naar voren is gehaald. Voorzitter Ton Elias van de tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid vindt dat wachten tot er een nieuwe Tweede Kamer is, te lang duurt. Dan zou er pas een eindrapportage in februari 2014 volgen. "Eind augustus komen we weer bij elkaar en dan wordt de Europese aanbesteding in gang gezet", zegt hij in Webwereld. Het onderzoek zal namelijk grotendeels door een externe partij worden uitgevoerd.

Blanco
Naast Elias hebben in de commissie ook Bruno Braakhuis (GL), André Elissen (PVV), Wassila Hachchi (D66) en Paul Ulenbelt (SP) een plek gekregen. Het zijn met opzet personen geworden die zich in de Kamer tot dusver niet met ICT hebben beziggehouden. Na het reces zullen nog enkele Kamerleden aan de commissie worden toegevoegd.

Vijf
Minister Spies moet voor eind september een lijst met alle ICT-projecten bij de overheid leveren, waaruit een vijftal projecten als basis voor het onderzoek zal dienen. Dat onderzoek moet vervolgens antwoord geven op drie vragen. De eerste is de vraag wat er is gerealiseerd met ICT en wat juist niet, met als subvraag of er buitenlands vergelijkingsmateriaal is. De tweede is de vraag hoe de overheid haar opdrachtegevende rol heeft ingevuld en de Kamer daarop heeft toegezien. De laatste vraag is hoe het qua sturing, ontwerp, aanbesteding, uitvoering en beheer allemaal beter kan.

Programma
In de tussentijd heeft de Kamer het druk met een paar andere parlementaire onderzoeken: Huizenprijzen, Klimaat en Energie en - vanaf dit najaar - Woningcorporaties.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie