Advertentie
digitaal / Nieuws

Internetdomeinen .amsterdam en .frl dichterbij

De provincie Friesland ziet een eigen .frl internetdomein toch dichterbij komen. Ook Amsterdam is hard op weg naar een eigen topdomein op .amsterdam.

21 maart 2012

Na het idee aanvankelijk te hebben afgeserveerd als te duur, ziet de provincie Friesland een eigen '.frl'-internetdomein toch dichterbij komen. Ook Amsterdam is hard op weg naar een eigen topdomein.

gTLD's
Internetadressen eindigen nu op .com, .net, .eu of één van de vele landencodes, zoals .nl. Die zogeheten 'generic top level domains' (gTLD's) kunnen vanaf eind dit jaar ook worden toegewezen aan bedrijven en (overheids)organisaties. Dus worden .apple, .wine, .music of .party een optie, maar ook .berlin, .newyork of .amsterdam.

Marketing
Die laatse optie komt snel dichterbij, vooral op voorspraak van de PvdA in Amsterdam. Raadslid Geke van Velzen, die zich namens de PvdA hard maakt voor het idee, ziet het als een mooie vorm van citymarketing. "Amsterdam profileert zich als metropool voor internationale bedrijven, waarvan er veel actief zijn op IT-gebied en in de creatieve industrie. Voor die bedrijven is het aantrekkelijk te laten zien dat je hier gevestigd bent." Van Velzen zegt dat ook de Amsterdam Economic development Board positief is over het initiatief.

Procedure
Voor 29 maart moeten de aanvragen binnenzijn bij de organisatie ICANN, die erover gaat. Vanaf eind dit jaar zal ICANN mondjesmaat de adressen toewijzen. De aanvraagprocedure is niet mals; alleen het starten van de aanvraag kost al 180.000 euro en dat is nog maar een beperkt deel van de kosten. De provincie Friesland calculeerde eerder dit jaar de totale kosten op een paar miljoen euro en blies het plan voor een .frl-domein daarom af.

Kosten
Uit een eerste kostenberekening in Amsterdam bleek een bedrag van 8 ton te komen. "Maar wij vinden dat vooral een onderwerp voor een maatschappelijke alliantie. Het college werkt dan ook aan een systeem van concessieverlening." De gemeente houdt dan het initiatief, maar exploitatie en risico komen bij een particuliere partij te liggen. Wel zou de gemeente een bankgarantie van 50.000 euro moeten afgeven en een jaarlijkse marketingverplichting ter waarde van 40.000 euro aangaan. "Stel dat je 100 bedrijven hebt die het willen, dan zou het al haalbaar kunnen zijn."

Friesland
Een vergelijkbare optie dient zich nu aan in Friesland. Het bedrijf Mijndomein heeft met de Provincie Fryslân afgesproken de .frl-domeinnaam aan te vragen. Als de aanvraag door ICANN is goedgekeurd zal het bedrijf zich met name op Friese bedrijven en consumenten gaan richten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Wat een geldverspilling weer. En het voordeel is louter theoretisch en nooit in geld waardeerbaar.
Advertentie