Advertentie
digitaal / Nieuws

Identiteitsfraude harder aan te pakken

Vanaf deze maand kan identiteitsfraude door nieuwe wetgeving harder worden aangepakt. De Kamer vroeg daar vorige zomer om, omdat veel fraude niet strafbaar was.

05 mei 2014

Vanaf deze maand kan identiteitsfraude door nieuwe wetgeving harder worden aangepakt. De Kamer vroeg daar vorige zomer om, omdat veel fraude niet strafbaar was.


Fraude met documenten
De wet van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) die vorige week van kracht werd maakt de aanpak van alle vormen van identiteitsfraude mogelijk, zoals fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten of identiteitsbewijzen, waarmee mensen zich toegang kunnen verschaffen tot belangrijke organisaties, zoals politie of Tweede Kamer.

Biometrie
De wet maakt ook straffen mogelijk tegen diegenen die door fraude met biometrische identiteitsbewijzen, bijvoorbeeld door hun vingertoppen te verminken of zich aan hun gezicht laten opereren. Ook fraude met identificatie buiten fysieke identificatiemiddelen om wordt strafbaar. Wie bijvoorbeeld (combinaties van) naam, adres, telefoonnummer, accounts en nicknames misbruikt om zich op websites als een ander voor te doen, komt voor een forse maximum celstraf of boete in aanmerking.

Eerst niet strafbaar
De wet is tot stand gekomen na een door de Tweede Kamer geïnitieerde wetswijziging. Voorheen was identiteitsfraude veelal niet strafbaar en was het erg verleidelijk met valse gegevens een uitkering of bankrekening aan te vragen of zorg in een ziekenhuis te verkrijgen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reynders / ambtenaar
Illegaliteit moet strafbaar zijn. Een gevangenisstraf heeft geen zin, uitzetten wel. Ons rechtssysteem wordt helemaal geblokkeerd door eindeloze procedures en beroepen. Het kost de maatschappij miljoenen aan advocaats- en gerechtskosten. En nadat mensen zijn uitgeprocedeerd en illegaal worden nemen ze plaatsen en middelen van legalen in. Ook van autochtonen. Bv zorgkosten die voor illegalen gemaakt worden zorgen ervoor dat mijn ziekenpremie omhoog gaat want illegalen betalen geen premie, procedures zorgen ervoor dat mijn belastingen omhoog gaan. Kleine criminaliteit, winkeldiefstal, illegalen moeten ook leven. Nederland kan de problemen van de wereld niet oplossen, ergens moet een grens zijn. Nederland moet een veilige haven zijn voor mensen die echt vervolgd worden, niet voor economische vluchtelingen of mensen die willens en wetens hun identiteit verbergen of met valse gegevens een uitkering aanvragen.
True
waarom niet illegalen strafbaar maken?
de oude Freek / Manager
Illegaliteit kan geen strafbare feit zijn. Strafbare feiten zijn handelingen, zoals aangemerkt in de wet, die de rechten van anderen ondermijnen. Welke rechten van u worden geschonken door ALLE mensen die zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijven?
Arjan Altena / Medewerker Burgerzaken
Er staat steeds 'de wet'. Welke wet wordt hier bedoeld?
Advertentie