Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT-samenwerkingsverband Dimpact verbreedt werkterrein

Dimpact, een ICT-samenwerkingsverband van inmiddels ruim dertig gemeenten, beperkt zich niet langer tot een gezamenlijk zaaksysteem.

09 februari 2015

Dimpact, een ICT-samenwerkingsverband van inmiddels ruim dertig gemeenten, beperkt zich niet langer tot het coördineren van de aanschaf en het implementeren van een gezamenlijk zaaksysteem, maar gaat ook een rol spelen op andere ICT-domeinen.


Dimpact heeft in 2012 voor de aangesloten gemeenten een gezamenlijke aanbesteding gedaan voor een zogeheten zaaksysteem, het centrale knooppunt van menig gemeentelijk ICT-landschap. Maar het samenwerkingsverband kan zich daartoe naar eigen zeggen niet langer beperken en heeft zich ‘opnieuw uitgevonden’. “We hebben de afgelopen tijd eens om ons heen gekeken”, zegt directeur René Bal. “En er gebeurt veel. We hebben ons altijd gericht op dat zaaksysteem, maar er vinden ook andere ontwikkelingen plaats: de RUD’s, de decentralisaties in het sociaal domein. Straks komen de Burgerzakenmodules eraan; we krijgen te maken met toptaken-websites. Wij hebben gemeend in te moeten spelen op al die ontwikkelingen en bij al die domeinen de juiste leveranciers te zoeken.” 

Basisgemeente
Een vergelijkbaar samenwerkingsverband, GovUnited, heeft juist onlangs besloten het contract met de gezamenlijke leverancier in 2016 af te laten lopen omdat een verband van verspreide gemeenten niet goed past bij de veelal regionaal ingestoken samenwerkingsverbanden waar Bal naar verwijst. Bij Dimpact is dat echter niet aan de orde, stelt hij. “Ik denk dat GovUnited last had van het feit dat ze geografisch erg versnipperd waren en in bepaalde regio’s niet sterk genoeg vertegenwoordigd waren. Dimpact heeft wel een aantal 100.000+-gemeenten die regionaal actief zijn.” Woordvoerder Claudia Vermeulen vult hem aan: “Wij hebben juist de keus gemaakt om te verbreden naar andere domeinen, en dan kom je met andere partners in aanraking en hoeft Atos niet meer noodzakelijkerwijs de hoofdleverancier te zijn. We gaan voor verschillende domeinen met verschillende oplossingen de breedte in, en dan zijn wij de partner die zorgt dat het ook allemaal met elkaar praat en werkt.” Bal: “We zoeken voor de overige domeinen naar verschillende leveranciers, want gemeenten hebben nu eenmaal verschillende applicatielandschappen. We sturen wel aan op een soort architectuur als de Basisgemeente." 

Open source website

De eerste stappen zijn inmiddels gezet. PinkRoccade Local Government wordt in Dimpact-verband de leverancier van de burgerzakenmodules. Dimpact heeft op het gebied van gemeentelijke websites wel een afwijkende aanpak gekozen: een gezamenlijk model op basis van opensourcesoftware, waar gemeenten - ook niet-leden - naar eigen inzicht gebruik van kunnen maken. Bal: “We hebben in Dimpact-verband gekeken naar een oplossing voor de toptaken-wens van de gemeenten en we hebben een soort model ontwikkeld dat geschikt zou zijn. Maar we realiseerden ons ook dat dat met publiek geld is gebeurd. Dus hebben we een opzet bedacht waar ook andere gemeenten zich bij aan kunnen sluiten.”

Klein en groot
Vermeulen: “Wij hebben het als groep gemeenten vormgegeven voor zowel kleine als grotere gemeenten. We kijken wel met de gemeente Vught, die iets vergelijkbaars heeft gedaan, wat we kunnen uitwisselen en of er synergie mogelijk is. Als gemeente kun je die website downloaden en ermee aan de slag. Je kunt ook Dimpact-WIM-lid worden en meedoen aan de doorontwikkeling, zonder dat je het zaaksysteem afneemt.” Dertien gemeenten zijn inmiddels WIM-lid.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie