of 59250 LinkedIn

ICT-debacle UWV kostte 18,35 miljoen

Een in juni - na faillissement van de softwareleverancier - gestaakt ICT-project heeft het UWV 18,35 miljoen euro gekost. Er komt geen nieuwe aanbesteding.

Een in juni - na faillissement van de softwareleverancier - gestaakt ICT-project heeft het UWV 18,35 miljoen euro gekost, blijkt uit antwoorden van minister Lodewijk Asscher op Kamervragen. Er komt geen nieuwe aanbesteding.

Claim gelegd
Het project werd dit voorjaar afgebroken, nadat de leverancier van de belangrijkste software van het project, Be Informed, failliet ging. Dat bedrijf maakte nog een doorstart, maar UWV had daar weinig vertrouwen meer in en staakte het (deel)project 'WW met suite'. De kans is klein dat de claim die UWV bij de curator heeft gelegd nog veel oplevert, denkt Asscher, in antwoord op de vragen van Paul Ulenbelt (SP).

Geen risicoproject
Be Informed leverde een verzameling software die als basis voor de systeemvernieuwing van UWV moest gaan dienen. Uiteindeiljk is het gebleven bij een pilotfase die alleen een (in een testomgeving) werkende medewerkersapplicatie 'Recht, duur en hoogte voor ontslag WW' heeft opgeleverd. Van falen aan de zijde van UWV is geen sprake, stelt de minister. Het was ook geen risicovol project, waardoor het niet in de lijst met grote en risicovolle ICT-projecten van het Rijk was meegenomen - en dus ook niet in het online Rijks-ICT-Dashboard.

Zakelijke rechtvaardiging
Gevraagd naar de zakelijke rechtvaardiging van het project komt Asscher niet echt met een antwoord. De aanbesteding begon halverwege 2011, maar pas na de eerste fase van het project, begin 2013, werd PwC gevraagd om te bevestigen dat de vervolgens gemaakte keuze voor 'WW met suite' de juiste was. Conclusie van PwC was dat de business case valide was (dus dat het project de beoogde voordelen zou gaan opleveren) maar dat dat pas vanaf 2015 het geval zou zijn. Asscher benadrukt daarbij dat ook als Be Informed niet failliet zou zijn gegaan er bij de volgende stap een soortgelijke afweging zou zijn gemaakt.

Geen nieuwe aanbesteding
Asscher meldt dat UWV vooralsnog niet van plan is een nieuwe aanbesteding te doen, omdat nu voortbouwen op en hergebruik van bestaande systemen voorop staat en vanwege 'verschillende ontwikkelingen op ICT-terrein'.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ellen op
Dan heeft het UWV niet echt zijn best gedaan.

Met een mislukt project van 18,5 miljoen kun je echt niet meedoen met de grote jongens, dan moet je toch minstens 220 miljoen door het putje jagen.

Maar leuk geprobeerd jongens.