Advertentie
digitaal / Nieuws

'Het komt goed met open data'

De beschikbaarheid van open data kan inderdaad beter, zegt minister Plasterk in een kamerbrief waarin hij reageert op een oekaze van de Open State Foundation. Hij belooft beterschap.

04 november 2013

De beschikbaarheid van open data kan inderdaad beter, zegt minister Plasterk in een kamerbrief waarin hij reageert op een oekaze van de Open State Foundation. Hij belooft beterschap.

Slordigheid troef

De overheid gaat slordig met open data om, ondanks de schone beloften. Dat was de strekking van een open brief die directeur Arjan el Fassed van de Open State Foundation aan de minister richtte. Er zijn aardig wat datasets beschikbaar, maar verreweg de meeste verwijzingen op het op het dataportaal van de overheid zijn verwijzingen naar het Nationaal Georegister en vele werken niet eens, stelde El Fassed.

Koppelingen hersteld
Plasterk beaamt dat het beter kan. De koppelingen op data.overheid.nl naar het Nationaal Georegister zijn inmiddels hersteld, en verder kan het aanbod inderdaad veel beter. Maar alle datasets van alle departementen aanbieden, zoals El Fassed opperde, is vooralsnog geen optie. Plasterk: "Maximale beschikbaarstelling van open data is veeleer een groeimodel dan een 'big bang' scenario, waarmee in één klap alle overheidsdata open zijn. We nodigen het bedrijfsleven dus nadrukkelijk uit om aan te geven aan welke data de meeste behoefte is. Vandaar uit bouwen we verder."

2014 en 2015
De komende twee jaar wil Plasterk samen met Economische Zaken de meerwaarde van open data beter aantonen. Er komt ten eerste 'een gezamenlijke lijst van betrokken partijen en overheden waarbij de afweging tussen behoefte en haalbaarheid is gemaakt.' Ook wordt de zoekfunctie op data.overheid.nl verbeterd. Ook is er een onderzoek aan de gang naar wat het overheden eigenlijk kost open data beschikbaar te stellen. Verder zal energei worden gestoken in eht delen van ervaringen en het bevorderen van het gebruik van open data, zowel maatschappelijk als commercieel.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie