Advertentie
digitaal / Nieuws

Groningen heeft volgend jaar wellicht twee wifi-netwerken

Groningen heeft na een mislukte poging alsnog een open wifi-netwerk, onder andere voor bezoekers. Daar komt waarschijnlijk volgend jaar nóg zo'n netwerk bij.

03 juli 2013

De stad Groningen heeft na een mislukte poging alsnog een open wifi-netwerk. Draadloos Groningen biedt gratis 'beperkt' draadloos internet aan bezoekers van de binnenstad. Daar komt waarschijnlijk volgend jaar nóg zo'n netwerk bij.


Doorstart gemaakt
Al in 2007 ging het project Draadloos Groningen van start, als samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Het project werd in 2010 gestaakt, omdat de opdrachtnemer om onduidelijke redenen geen voortgang boekte. De bedrijven Community Network Groningen (het mede door de gemeente Groningen opgerichte glasvezelbedrijf) en Wireless Generations zien er samen alsnog brood in. Slimme wifi-apparatuur moet in ieder geval in de binnenstad en op de Zernike-campus voor draadloze toegang zorgen, met een glasvezelnetwerk als ruggengraat.

Vooral grootgebruikers
Bezoekers krijgen volgens Draadloos Groningen 'beperkt' toegang tot internet. Maar Draadloos Groningen moet het vooral hebben van grootverbruikers, zoals de RuG en de Hanzehogeschool, die hun studenten internettoegang willen bieden. Zo'n 40.000 studenten krijgen (met authenticatie) toegang met een maximale snelheid van 1 mbps, voldoende voor VoIP-bellen en 'streaming'. Ook mikt Draadloos Groningen op (mobiele) evenementen en overheidsdiensten zoals parkeerbeheer, stadstoezicht, politie en brandweer.

Andere aanpak
Bullseye WiFi, die dit voorjaar aankondigde in tientallen stadscentra in Nederland gratis wifi te gaan aanbieden, juicht het Groningse initiatief toe. "Een extra netwerk is prima. Dat kan alleen maar complimentair zijn", zegt woordvoerder Ali Dikilitas. Hij is wel benieuwd hoe Draadloos Groningen kostendekkend gemaakt wordt, maar ziet er geen concurrentie in. "Wij pakken het compleet anders aan dan wat tot dusver is gedaan. We leggen glasvezel in de grond. Iederéén moet op ons netwerk kunnen streamen met zijn mobiel. En je moet met name techniek ontwikkelen om de inkomstenkant goed te regelen. Waar je het meest voor moet oppassen is dat je niet te veel overhead creëert bij het binnenhalen van advertentieinkomsten." 

Vijf gemeenten
Bullseye gaat half augustus in thuisbasis Tiel van start. "Dat wordt met het popfestival Appelpop in september een testcase. Daarna volgen voor het eind van het jaar de winkel- en uitgaansgebieden in een handvol top-tiengemeenten. We zijn nog met de bureaucratie bezig en het is voor ons ook een leerproces." Gemeentelijke medewerking is bijvoorbeeld nodig om te bepalen wat de beste locaties zijn en hoe graafwerkzaamheden het beste kunnen worden verricht. Groningen zit niet bij die vijf gemeenten, maar zou volgend jaar aan de beurt zijn.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Twee WIFI netwewrken! Er gaat niets boven Groningen.
Melvin / http://www.pleasure-escort.nl
Super inititatief, blij dat het nu eindelijk wel gelukt is.
Jan Steem
Russische archeologen groeven ooit een diep gat. Daar vonden ze een stukje koperdraad. "Kijk", zeiden ze "wij hadden 300 jaar geleden al telefonie!"
De Americanen groeven vervolgens een dieper gat en vonden glas. "Kijk", riepen ze "wij hadden 500 jaar gelden al internet!"
Toen sloegen de Groningers een hele diepe put en vonden helemaal niets. "Kijk" schreeuwden ze, " wij hadden 1000 jaar geleden al WiFi!"
Advertentie