Advertentie
digitaal / Nieuws

Gratis over te nemen: werkende gemeentewebsite

Waarom je eigen website ontwikkelen als een andere gemeente dat al heeft gedaan? Vught geeft binnenkort de broncode van haar toptaken-website vrij, met toebehoren.

03 februari 2014
Waarom je eigen website ontwikkelen als een andere gemeente dat al heeft gedaan? Vught geeft binnenkort de complete broncode van haar website met toebehoren vrij, zodat andere gemeenten met minimale inspanningen een werkende 'toptaken'-website in handen kunnen krijgen.
Toptaken-site af
Vught krijgt een dezer dagen een nieuwe website, gebaseerd op het 'toptaken'-model: alleen de belangrijkste functies aanbieden voor de burger die 'iets moet'. De nieuwe site heeft een homepage die in één oogopslag die taken aanbiedt. Het is gebouwd op basis van het contentmanagementsysteem Drupal, dat onder open-sourcelicentie beschikbaar is. Vught heeft besloten de ontwikkelde site, inclusief de voor Vught gebouwde gemeentespecifieke modules, sjablonen en instellingen als werkend geheel ter beschikking te stellen. 

Minimale aanpassingen
"Ik denk dat wij de eerste zijn die het als complete werkende oplossing vrijgeven", zegt Frank Schaap,  beleidsmedewerker elektronische dienstverlening bij de gemeente Vught. "Het komt wel voor dat er een paar gemeenten vanuit een gebruikersvereniging gezamenlijk een stukje bij ontwikkelen en dat vrijgeven. "Maar dit kun je meteen echt hergebruiken. Je hoeft er in principe alleen je eigen sausje overheen te gieten en ervoor te zorgen dat het aan de achterkant aansluit." Die integratie met andere systemen kan wat hoofdbrekens kosten. "Gemeenten kunnen bijvoorbeeld een ander afsprakensysteem hebben dan wij; dan heb je een andere connector nodig. Het mooie van zo'n distributiesysteem is dat als een gemeente die aanpassing doet en het weer vrijgeeft, het systeem bij wijze van spreken meteen voor twee keer zoveel gemeenten zonder verdere aanpassingen geschikt is."

Stukken goedkoper
Schaap zegt zich te realiseren dat gemeenten ook inhoudelijk verschillend zijn. "Zo'n toptakenlijst moet je voor je eigen gemeente goed onderzoeken; er zijn nu eenmaal ook verschillen. Maar Drupal is modulair. Zelfs al begin je met onze distributie, dan kun je het toch met vrij minimale middelen naar wens aanpassen." Daarbij gaat het vooral om de vormgeving. "Als een gemeente het echt met alleen maar een eigen sausje overneemt, denk ik dat ze voor zo'n vijfduizend euro klaar kunnen zijn, een paar dagen werk voor een paar ontwikkelaars. Normaliter moet je voor een nieuwe site bij een kleine gemeente toch al snel aan minimaal 25 á 30 duizend euro denken en al gauw een ton."

Belangstelling
Er is volgens Schaap al één gemeente met vergaande plannen om de Vught-site over te nemen en een paar anderen hebben belangstelling getoond. Over ongeveer een maand denkt hij het volledige pakket met documentatie en met een meer generieke 'voorkant' (om het alvast uit te proberen) aan te kunnen bieden onder een zogeheten GPL2-opensourcelicentie. 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toin Pijnenburg / Adviseur Informatisering
Ik ben erg benieuwd. Ik wil zeker een poging doen om dit voor de gemeente Oude IJsselstreek in te gaan zetten.

Mooi dat het kan! Delen met Open Source. Geweldig
Dick Braam / informatiemanager
Wat een uitstekend idee!



Geïnteresseerde gemeenten zijn van harte uitgenodigd om de Drupal variant te vergelijken met TYPO3.



Hier zijn we al enkele jaren actief in de gemeentelijke community met het delen van broncode, functionaliteit en wat dies meer zij.



Bezoek daarvoor typo3gem.nl
jakob Kingma
Ben geen jurist, maar hoe verhoudt zich tot de Wet markt en overheid?
Peter Bergman
@Jakob Kingma

Volgens stap 1 in de beslisboom van de Handreiking markt en overheid (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mededing … geldt de wet M&O niet voor gemeentelijke organisatie-onderdelen.
Annabel / teamcoordinator Burgerzaken en Klantcontact
Dit is nog eens een mooi voorbeeld van kennis delen en slim gebruik maken van het wiel dat iemand anders al uitgevonden heeft.
We moeten snel afscheid nemen van het idee dat alles uniek en bijzonder moet zijn in een gemeente, standaardiseren waar mogelijk en een heel klein stukje lokale inkleuring. Alleen zo houden de kleinere gemeenten in de toekomst volgens mij het hoofd boven water.

Sebastiaan v/d Vliet / Developer
Of toch wachten op Drupal 8?
Bas van den Nieuwenhuijzen
Goed plan hé! Nog even geduld dan is de distributie ook gereed. We presenteren deze op een nog aan te kondigen evenement. Hou Vught.nl en ezCompany.nl in de gaten.
Dick van Elk / Directeur
Zo krijgen dan 15 jaar na dato tòch een gemeenschappelijk "gedeelde (open?) source" ontwikkeling. En niet alleen een technische, veel belangrijker, een procesmatige open source. En nog belangrijker (voor de mensen) een open source gebruikers interface. Zaken doen met de gemeente wordt zo eenvoudiger dan autorijden: we hebben standaard een standaard wegennet (de internet toepassing), standaard verkeersregels (het proces) en standaard auto's (het gebruikers interface).



Goed voorbeeld voor de rest van de samenleving!
Bas van den Nieuwenhuijzen
Een aantal maanden verder: https://www.kinggemeenten.nl/king/nieuws/website …
Advertentie