Advertentie
digitaal / Nieuws

GovUnited moet zonder ICTU verder

GovUnited, een softwaresamenwerkingsverband van 29 gemeenten,zal los van ICTU zelfstandig verder moeten met een schuld van vijf miljoen euro.

03 oktober 2011
GovUnited, een softwaresamenwerkingsverband van 29 gemeenten, zal niet langer onder de hoede van ICTU (BZK) door kunnen gaan. Het verband zal zelfstandig verder moeten met een schuld van vijf miljoen euro.

Vertraging
GovUnited is een samenwerkingsverband van gemeenten die gezamenlijk zogeheten front- en midoffice-software hebben aanbesteed om moderne elektronische dienstverlening mogelijk te maken. De opdracht werd in 2008 gegund aan Logica, die echter moeite had tijdig met werkende onderdelen op de proppen te komen. Vertragingen en afhakende gemeenten – aanvankelijk waren er 70 deelnemers – hebben het programma veel kopzorgen opgeleverd. Van de overgebleven 29 deelnemers hebben er nu 13 de software (TRIPLE C) van Logica in gebruik. Van de abonnementskosten krijgt de GovUnited-organisatie, die steeds onder de paraplu van ICTU heeft gefunctioneerd, 35 procent.

 

Schuld

In de afgelopen jaren hebben de vertragingen geleid tot inkomstenderving. In die tijd heeft GovUnited naast de lopende projectkosten ook veel onvoorziene kosten gemaakt voor bijvoorbeeld de ondersteuning van pilotgemeenten, juridische ondersteuning om afvallige gemeenten en leverancier Logica aan hun verplichtingen te houden, extra testen en communicatie. De schuld is inmiddels opgelopen tot 5 miljoen euro.

 

Plan

De over een jaar aflopende overeenkomsten met Logica zullen vanwege de vertragingen met drie jaar worden verlengd. Volgens een bericht in Automatisering Gids heeft GovUnited een bedrijfsplan opgesteld waarin in die situatie ruimte is voor 500.000 à 680.000 euro aan financiële ruimte. De schuld van 5 miljoen zou worden overgenomen door de Bank Nederlandse Gemeenten.

 

Badwater

Wethouder Fred Mulkens van de deelnemende gemeente Berkelland meldde een paar weken geleden in een memo aan de gemeenteraad al dat ICTU van GovUnited afwil. Hij vindt verzelfstandiging de beste optie. “We staan in Berkelland aan de vooravond om de vruchten te plukken van alle inspanningen die we in de samenwerkingen en het product van TripleC hebben gedaan. Nu afhaken betekent ‘het kind met het badwater weggooien’.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie