Advertentie
digitaal / Nieuws

'Glasvezelaanleggers dwingen om buitengebieden aan te sluiten'

Hoogleraar TU Eindhoven: de overheid heeft teveel uitgeleverd aan de markt, zonder kwaliteitseisen te stellen aan de marktpartijen van glasvezelnetwerken.

04 februari 2013

De uitrol van glasvezelaansluitingen is te veel aan marktpartijen overgelaten, betoogt hoogleraar Jan Smits van de TU Eindhoven. Daardoor dreigen buitengebieden van glasvezel verstoken te blijven.

Geen nutsvoorziening
Een glasvezelverbinding voor breedbandinternet is geen officiële nutsvoorziening, omdat er alternatieven zijn voor snel internet, zoals adsl, kabel en satelliet. De overheid heeft de aanleg van glasvezelnetwerken aan marktpartijen als KPN-dochter Reggefiber overgelaten, maar heeft zich daarmee teveel uitgeleverd aan de markt, zonder kwaliteitseisen te stellen. Dat stelt Jan Smits, hoogleraar technologie en recht aan de Technische Universiteit Eindhoven in een artikel in het Nederlands Dagblad.
 

Cherrypicking
Omdat de aanleggers van glasvezel er in de meeste gemeenten voor kiezen alleen in de kernen het netwerk aan te leggen omdat de kosten per aansluiting daar veel lager uitvallen, blijven inwoners van de buitengebieden verstoken van de snelle internetverbindingen die - zeker in de toekomst - essentieel zijn. Gemeenten moeten partijen als Reggefiber dwingen alle huishoudens binnen hun grenzen aan te sluiten, of ze buiten de deur houden, vindt Smits. 'Als marktpartijen de brutaliteit hebben om onderscheid te maken tussen verschillende huishoudens, dan is het het goed recht van gemeenten hen buiten de deur te houden.'
 

Het kan wél
Smits haalt het voorbeeld van de gemeente Heeze-Leende aan. Die gemeente heeft een coöperatie opgericht die in eigen beheer glasvezel aanlegt tegen een aansluitbedrag van naar schatting 1400 euro per aansluiting. Dat is meer dan wat Reggefiber vraagt voor een aansluiting binnen de bebouwe kom (1000 euro), maar veel goedkoper dan de 4000 euro die het bedrijf voor aansluitingen buiten de bebouwde kom durft te vragen. In Heeze-Leende financiert men het buitengebied met de winst uit de aansluitingen van het binnengebied.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
Ik denk dat de burgers in het buitengebied dit soort zaken ook zelf kunnen regelen. Je ziet ook steeds meer initiatieven om internet breed toegankelijk te maken. Het bovenstaande artikel refereert hierna, zie laatste alinea. Dus wat is nu eigenlijk het probleem?
Marta
Het buitengebied loopt echt achter wat dit betreft... Wij krijgen tegenwoordig maar 100 KB/s, mijn zoon kan niet wachten tot we verhuizen (nog maar een maand en dan zijn we weg en dan hebben we eindelijk GOED internet). Bye bye, platteland...
Rex Rotary / Coördinator
In een middelgrote gemeente als Haarlem is nog vrijwel helemaal geen glasvezel beschikbaar. ADSL en kabel is voor een normaal gezin met kinderen al bijna niet meer toereikend. Helaas is de gemeente haarlem niet zo slagvaardig; dat hebben meerdere projecten in het verleden al laten zien.
Henk / adviseur
De techniek ontwikkelt zich snel (bv. 4G, en wat is de volgende ontwikkeling?)

Ik kan me voorstellen dat bij huishoudens in het buitengebied draadloos een economisch gunstiger oplossing biedt dan de dure glasvezel. Maar daar moeten gemeenten dan wel beleid op voeren bij het verlenen van toestemming voor (de goedkopere dan in het buitengebied) aanleg van glasvezel in de bebouwde kom en voor bedrijven (ook in het buitengebied).

Wie weet daar meer van?

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zorg eerst maar eens dat de bedrading binnenshuis goed is/kan worden afgestemd op glasvezel. Anders schieten we er qua kwaliteit nog niets mee op.
Lady
De hoogleraar suggereert dat er in de buitengebieden ook naar de kabel wordt verwezen, maar kabel vind je aldaar om veelal dezelfde reden als glasvezel niet. ADSL via een (te lang) koperdraadje en satelliet zijn de enige opties.
Jan Vezel
Draadloos (4G) zou misshien een tussenoplossing zijn. We moeten ons echter wel realiseren dat 4G eigenlijk voor mobiel internet is. Net als bij 2G is de kans groot dat er ook datalimieten aan komen te hangen (dus duur internet). Gisteren was de NL alert test. volgens de nieuwsberichten waren een aantal berichten mislukt omdat er nog veel 2G netwerken zouden zijn. Als dat waar is: In hoeverre wordt dan het 4G netwerk uitgerold en vooral wanneer? Verder zal ook een mast voor 4G van glasvezel worden voorzien. Hoe sneller de dataverbinding wordt des te dichter de mast bij de verbruiker moet staan. Willen we nog meer masten? Die vraag moeten we onzelf misschien ook stellen. Wachten op nieuwe ontwikkelingen? Natuurlijk zullen die komen. Maar realiseer wel dat op het moment dat je een mobiel hebt aangeschaft je eigenlijk al een oude hebt. Koop je die dan ook niet omdat je wil wachten op de nieuwe ontwikkeling? Dan heb je na de koop weer een oude in je handen. Het zal morgen altijd anders zijn maar je leeft en werkt vandaag. Altijd wachten op de nieuwe dingen die komen gaan werkt dus niet.
Advertentie