Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten willen met formulier etnisch profileren voorkomen

De gemeenteraden van Amsterdam, Den Haag en Utrecht willen zogeheten ‘stopformulieren’ invoeren om etnisch profileren tegen te gaan. Op het formulier moeten agenten bij iedere aanhouding invullen waarom iemand is aangehouden en wat zijn of haar etnische achtergrond is.

17 juni 2016

De gemeenteraden van Amsterdam, Den Haag en Utrecht willen zogeheten ‘stopformulieren’ invoeren om etnisch profileren tegen te gaan. Op het formulier moeten agenten bij iedere aanhouding invullen waarom iemand is aangehouden en wat zijn of haar etnische achtergrond is. De Nationale Politie steunt de gedachte, maar stelt dat er meer nodig is dan alleen een formulier.

Voordelen voor zowel burgers als agenten

In diverse Europese landen waaronder Spanje moeten agenten in een app of formulier aangeven waarom iemand staande is gehouden. Met de data kan het handelen op basis van vooroordelen in kaart worden gebracht. Op deze manier worden burgers beschermd tegen etnisch profileren en agenten tegen valse beschuldigingen. De Utrechtse PvdA is groot voorstander van een dergelijk systeem en opperde dit in de gemeenteraad, waar de partij op de nodige bijval kon rekenen. ‘Deze methode is bewezen effectief in het verminderen van etnisch profileren. Bovendien kost het slechts een paar seconden en levert het  - zo blijkt uit het Verenigd Koninkrijk - grote tijdswinst en kostenbesparing op. Dat moeten wij ook in Nederland willen’, zo schrijft de partij op zijn officiële website. Ook in Amsterdam en Den Haag is er een meerderheid voor de invoering van een formulier.
 

Pilots op lokale schaal
Een landelijke invoering van een stopformulier kan worden besloten door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Lokale pilots met een dergelijk formulier zijn wel een optie. De gemeenten zijn daarmee momenteel nog in een verkennende fase, zo laat burgemeester van Utrecht Jan van Zanen weten aan Volkskrant.  De Nationale Politie meldt aan Binnenlands Bestuur dat eventuele pilots op lokale schaal, bijvoorbeeld in een gemeente in de toekomst wellicht mogelijk zijn. De gedachte achter het stopformulier wordt binnen de politie ondersteund, maar het draagt volgens de woordvoerder niet bij aan gedragsverandering bij etnisch profileren. De politieopleiding wordt gezien als het middel om dat wel te bereiken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Moralist
Nog meer bureaucratie voor onze dienders die al bedorven worden onder (niet-werkende) systemen. Hoe komt het toch dat we allemaal enthousiast worden over de "patser-aanpak" maar dat we in de stress schieten als in die patser bakken mensen met een andere huidskleur aangetroffen worden; die zelf om het hardst roepen dat ze gediscrimineerd worden maar zich wel voor laten staan op een dikke portemonee ("ik kan dat gewoon betalen jongen...) wat patsers volgens mij ook doen.

Ik zeg stoppen met het stopformulier; laat elke beoordeling of gehandhaafd moet worden aan de agent over en zich laten verantwoorden binnen zijn structuur. Of hebben we daar misschien geen vertrouwen in, heren politici. Doe daar dan wat (meer) aan.
Advertentie