of 59232 LinkedIn

Gemeenten leggen zelf glasvezel aan

25 miljoen euro investeren Gelderse gemeenten om breedband aan te leggen in gebieden waar internet nu nog via de telefoonlijn gaat. Ook de provincie betaalt mee.
12 reacties

Tien Achterhoekse gemeenten beginnen samen met de provincie Gelderland een eigen bedrijf om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Ze voelen zich daartoe gedwongen omdat het bedrijfsleven geen interesse heeft.

25 miljoen euro

Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zei dat vrijdagmiddag in Doetinchem. Het bedrijf moet zorgen voor aanleg van snel internet in gebieden waar bewoners en bedrijven zich nu nog behelpen met een telefoonlijn. De provincie betaalt 32 miljoen euro, de gemeenten zorgen samen voor de overige 25 tot 30 miljoen euro.


24 duizend aansluitingen
In april start het breedbandbedrijf en in de zomer van 2015 begint de aanleg van 20.000 tot 24.000 aansluitingen. Voorwaarde is dat minstens de helft van de inwoners intekent op glasvezel.

Aanleg mag volgens Europese regels alleen in gebieden waar nog geen enkele vorm van snel internet beschikbaar is. In Nederland heeft 99 procent van de inwoners al de beschikking over snel internet. Maar bedrijven vinden aanleg van glasvezel in de Achterhoek en nog een aantal regio's te duur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A. Willemsen op
Dit is nou typisch iets wat je aan de markt over moet laten. Waarom zijn alle kabelaars geprivatiseerd destijds als de overheid nu weer zelf een nieuw netwerk aan gaat leggen? als het een haalbaar project zou zijn was er al vast een kabelaar aan begonnen. Afblijven dus als gemeente!
Door Wachterhoek op
Voor welk oplossing is dit het probleem?
Door Niels op
@Henk. Eens! Dat lijkt me inderdaad een belangrijker thema.
@Jan Publiek. Wat is het toch jammer dat we zo rotsvast blijven geloven in de huidige democratische staatsinrichting. Zelfs als we daarmee "fouten" kunnen nuanceren. Sorry, maar daar neem ik geen genoegen mee. Heden ten dage zijn er nou eenmaal steeds vaker vraagstukken, die niet meer op de huidige democratische wijze opgelost kunnen worden. Het wordt gewoon hoog tijd dat we onze staatsinrichting weer gaan zien als (naar omstandigheden aan te passen) middel en niet als doel op zich. In de 19e eeuw was er grote behoefte aan en heeft het ontzettend veel goeds gebracht, met name op sociaal vlak. Die verworvenheden hoeven heus niet met het badwater weggegooid te worden, maar laten we toch wat kritischer zijn.
Door Piet Kritiek op
Eerst maar eens snel zorgen dat 1-1-2, en gewone telefoonverbindingen, in deze regio overal te bereiken is.
Door Jan Publiek op
@Niels. Ik moet toch even reageren... Het is 2014. Onze politici verkochten intussen de hele publieke sector aan private ondernemers.....inclusief "de zorg". Ondernemers willen winst. Dat heet economie en marktwerking....... Het publiek (belastingbetaler) kreeg de sigaar uit eigen doos.
Je kunt wel anders willen, maar de democratie bepaalt. Ook als het fout blijkt te zijn. Jammer.
@henk Ja, zo zou het...wie niet? Maar soms missen we het verstand (even) in de politiek.
(Fijn om dit hier te mogen zeggen, maar De Telegraaf- en Telefoonwet (1934?) ligt in de prullenbak. Neelie is, verdiend gepensioneerd.

Door henk op
@neils: ik zou dan de voorkeur geven aan een goede basis - gezondheidszorg ipv internet
Door Niels op
Volgens mij ligt onder dergelijke verhalen een belangrijke vraag, die inderdaad nog altijd niet voldoende is beantwoord.

Is (de beschikking over snel) internet een publiek goed of niet?

Ik neig te zeggen van wel. Net als de "ouderwetse" infrastructuur is ook de digitale infrastructuur tegenwoordig vrijwel onmisbaar om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijke verkeer. Ik denk dat je inmiddels kan stellen dat niemand van het gebruik uitgesloten mag / kan worden, te meer omdat de overheid haar diensten steeds meer en meer alleen via digitale weg ontsluit. En het gebruik door de een, beperkt (in theorie) niet het gebruik, eventueel op een later tijdstip, door de ander (bij glasvezel wordt die kans helemaal klein).

Als het dus een publiek goed is, valt er veel voor te zeggen dat de overheid in ieder geval de aanleg en het onderhoud voor haar rekening neemt. Ik vind echter wel dat dat dan niet alleen moet gelden in gebieden, waar de markt "geen brood" in ziet, maar in alle gebieden.
Door Jan Publiek op
De nutsbedrijven moesten geprivatiseerd worden. Foutje? Of toch niet goed doorgedacht? Zie: http://www.limburger.nl/article/20141201/REGIONI …,_probleem_van_Limburg?
Er zijn toch meer (goedkopere) alternatieven?
Het bedrijfsleven? Participatie? Jammer.
Door henk op
@lady
het rekenmodel tot op heden was als volgt:
- aansluitkosten: 3630
- + mnds 52 euro (afhankelijk van het pakket

Dit is natuurlijk niet op te bregen met een AOW tje.....

Ik vraag me ook af hoe de gemeenten dit denken op te lossen...

zie: http://cbbw.nl/wat-kost-het/
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Lijkt me nou net een taak voor de gemeente!