Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten aan zet met supersnel breedband

Gemeenten hebben een belangrijke rol in het realiseren van supersnel internet, waaraan de komende jaren steeds meer behoefte zal zijn. Dat is de conclusie van het rapport van de Task Force Next Generation Networks, dat dinsdag aan minister Van de Hoeven (EZ) is uitgereikt.

17 maart 2010

Burgers hebben op dit moment vaak een internetverbinding met een snelheid van enkele megabits per seconde (Mbps). Maar die behoefte groeit de komende jaren met 30 tot 40 procent per jaar, denkt de taskforce. Door het combineren van telefonie, internet en TV, maar ook door nieuwe diensten in bijvoorbeeld de zorg (telemedicine), beveiliging (cameratoezicht), onderwijs (digitale schoolborden, digitale boeken), energiebeheer en -besparing (smart grids), filebestrijding (betalen voor mobiliteit, thuiswerken) en gaming (zowel voor entertainment als voor trainingsdoeleinden), schiet de data-intensiteit omhoog.

 

Volgens de werkgroep, voorgezeten door burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, zal de bandbreedtebehoefte in 2015 20 á 75 Mbps bedragen, en 75 á 400 Mbps in 2020. Daarbij moet door het tweewegkarakter van de communicatie vooral ook de snelheid van het verzenden (upload) van gegevens omhoog. In de toekomst zullen alleen glasvezel ('fiber to the home', FttH) en eventueel ook de kabelnetwerken aan die eisen kunnen voldoen, concludeert de taskforce op basis van TNO-onderzoek. Maar die laatsen staan onvoldoende open voor andere dienstenaanbieders en dat is belangrijk. Glasvezel is dus de breedbandtechnologie waarop ingezet moet worden.

 

Of gemeenten en provincies de uitrol van glasvezelnetwerken mogen (helpen) financieren is de afgelopen jaren een heikel punt geweest. Het rapport zet het sein op groen, zeker nu de Crisis- en Herstelwet van kracht wordt. Gemeenten mogen deelnemen in netten indien ze open toegang kunnen afdwingen en zich niet met de operationele gang van zaken en de exploitatie bemoeien. Een lening voor de financiering of een echte deelname dient sowieso onder de 50 procent van de totale investering te blijven.

 

De taskforce adviseert in zijn 'menukaart' de gemeenten samen te werken. "Door de marktvragen van gemeenten te bundelen, bereikt u een groter volume en verlaagt u de aanlegkosten per gemeente." Ook in de richting van financiers zouden ze gezamenlijk moeten optrekken.  Gemeenten moeten daarbij ook zorgen dat er  innovatieve diensten op sociaal en economisch gebied ontstaan.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie