Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeente kan voor dik 5000 euro op Berichtenbox

Gemeenten kunnen op efficiënte wijze aansluiten op de Berichtenbox van MijnOverheid.nl, voor ruim 5000 euro, concludeert KING uit een pilot bij vijf gemeenten.

08 juli 2013

Gemeenten kunnen op efficiënte wijze aansluiten op de Berichtenbox van MijnOverheid.nl en zullen daaraan niet veel meer dan 5000 euro hoeven te spenderen. Dat concludeert KING uit een pilot bij vijf gemeenten.


Grootschalig implementeren
Volgens KING is daarmee de weg vrij voor grootschalige implementatie van de Berichtenbox, die overheden elektronische berichten laat versturen aan burgers via een beveiligde postbus. Door bijvoorbeeld belastingaanslagen, berichten over verlenging van paspoort of rijbewijs et cetera online te versturen, kunnen gemeenten kosten besparen op papieren post.

Snel proces
Een uitgewerkt 'compact en efficiënt aansluitingsproces' is sinds oktober vorig jaar uitgeprobeerd bij de gemeenten Eindhoven, Landerd, Rotterdam, utrecht en het samenwerkingsverband GBTwente, samen met vijf softwareleveranciers (Atos, Centric, Circle Software, GouwIT en Exxellence) en twee aanbieders van Digikoppeling-adapters (JNET en Enable-U). Het resultaat is een 'lean-and-mean' proces, zegt Theo van den Brink, projectleider impactanalyses bij KING/Operatie NUP. 

Softwarecombinaties getest
"Het moest natuurlijk goedkoper dan de 50.000 euro die het aansluiten destijds voor de partijen uit de Manifestgroep kostte, zoals de Belastingdienst", aldus Van den Brink. "Het moest geen project worden, maar een standaard aansluitproces waar Logius bij helpt." De 5100 euro die KING als uitgangsbedrag noemt voor de implementatiekosten gelden bij de uitgangssituatie de software van één of meer van de voornoemde vijf leveranciers en met name één van de Digikoppeling-adapters van JNET of Enable-U in gebruik zijn. Voor andere combinaties van software en adapters kunnen de kosten vooralsnog hoger uitvallen. "Maar door de opgedane ervaringen gaat dat op den duur ook naar die 5100 euro toe."

Stimulans Belastingdienst
De Belastingdienst heeft eerder al aangekondigd meer correspondentie met burgers via de Berichtenbox te willen afhandelen, zoals post over de huur- en zorgtoeslagen. Van den Brink denkt dat daarmee de bekendheid van de Berichtenbox de nodige stimulans krijgt om veel gemeenten ertoe te bewegen ook aansluiting te zoeken. Een stappenplan is door KING/Operatie NUP online gezet. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Plus een afdeling die dit gaat beheren.
JJ Vonhof / Informatiemanager
Als je de integratie op een nette manier geautomatiseerd laat plaatsvinden, met een grondige installatie-en aansluitprocedure, kun je het beheer van deze dienst prima onderbrengen bij de i-functie of de beheerder van je zaaksysteem. De beheerslasten zullen meevallen in die situatie.
Tjerk Venrooy / Projectleider pilot berichtenbox
Het centrale doel van de pilot was het efficiënter krijgen van het aansluitproces op de Berichtenbox. Mede als gevolg van de pilot zijn de kosten welke Logius moet maken voor het aansluiten van gemeenten nog maar 10% van de kosten voor het aansluiten van de manifestpartijen. De kosten van 5100 euro worden door Logius echter nog niet in rekening gebracht aan gemeenten. Wel heb je te maken met interne projectkosten en afspraken met je software leverancier.
Flip Zolderman
Hmm, waarom klinkt dit toch allemaal te mooi om waar te zijn? Het lijkt wel of de reclamefoldertekst letterlijk wordt overgenomen hier. Mijn ervaringen met dit soort "projecten" zijn tot dusver van dusdanige aard dat ik liever wat skeptisch aan de kant blijf staan kijken.
Jort Postema
Aansluiten is 1 ding. Nu nog compleet zaakgericht werken én alle applicaties integreren die nuttige zaakstatus bevatten met het zaaksysteem. Sluit je bijvoorbeeld aan met Circle Software en je hebt bijvoorbeeld voor je samenleving en sociale zaken PinkRoccade dan moet je dat toch echt op zaakstatusniveau koppelen. Maar ook voor bijvoorbeeld je vergunningen zoals met het pakket van Roxit. Tel daar inderdaad je beheerdersuurtjes bij op en het plaatje is toch wel even wat anders dan € 5.000 euro. Enfin het initiatief moet toch een keer groots starten en aangezien BB ook veel door bestuurders wordt gelezen is de aandacht wel positief. Hoop voor gemeenten alleen niet dat ze nu extra moeilijkheden krijgen met financiering als ze toch op een hoger bedrag uitkomen...
Advertentie